Behandlinger og patientinformation

Piger og kvinder, der står for at modtage stråle- og/eller kemoterapi pga. kræft eller anden systemisk sygdom, risikerer at få en stærkt nedsat eller ophævet evne til at få børn senere i livet. I Det Fertilitetsbevarende Team på Rigshospitalet tilbyder vi disse piger og kvinder fertilitetsbevarende behandling i form af reagensglasbehandling med nedfrysning af befrugtede eller ubefrugtede æg og/eller nedfrysning af væv fra æggestokken.

Kryopræservering af oocytter og embryoner

Nedfrysning af ubefrugtede eller befrugtede æg. For at kunne få nedfrosset æg skal man gennemgå en hormonbehandling, der vil stimulere æggestokkene til at danne flere modne æg på én gang. 

Hormonbehandlingen består af daglige indsprøjtninger. Æggene forventes at være klar til at blive taget ud efter 8-10 dages behandling. Ægudtagning sker da et par dage senere, hvorefter de nedfryses befrugtede eller ubefrugtede. Det tager altså små 2 uger at gennemføre en sådan behandling. Hvis kvinden, når hun er helbredt, ikke kan opnå spontan graviditet, kan æggene tøes op og lægges tilbage i livmoderen mhp graviditet. Ubefrugtede æg skal selvfølgelig befrugtes først. Graviditetschancen per ægoplægning er ca 25%.

Læs mere om hormonstimulation og reagensglasbehandling. (pdf åbner i ny fane)

Kryopræservering af ovarievæv

Nedfrysning af væv fra pigens/kvindens æggestok (ovarie). Ved denne behandling vil den ene æggestok blive udtaget ved en operation og frosset ned. Hvis kvinden, når hun er helbredt, har mistet funktionen af den tilbageblevne æggestok, kan dele af den nedfrosne æggestok sættes tilbage i kvinden. Her vil vævet genoptage sin funktion, så man igen vil få muligheden for at blive spontant gravid. Ca. en tredjedel af de kvinder, der har fået lagt væv tilbage med ønsket om graviditet er blevet gravide.

Læs mere om kryopræservering af ovarievæv, og se vejledninger her:  

​Kryopræservering af ovarievæv (over 18 år) (pdf åbner i ny fane)

Kryopræservering af ovarievæv (under 18 år) (pdf åbner i ny fane)


Se også Fertilitet, Reproduktionsbiologisk Laboratorie 5712.Redaktør