​​​​​​​​

Hvordan foregår en akut undersøgelse?

Når du ankommer akut til Center for Seksuelle Overgreb, vil du blive modtaget af en sygeplejerske. Sygeplejersken vil følge dig under hele undersøgelsen, fortælle dig om hvad der skal ske og høre dig om overgrebet. Undersøgelsen og behandlingen er frivillig.

Nedenfor kan du læse lidt om, hvad en akut undersøgelse kan indeholde. Akutte undersøgelser foretages på Afdeling for Kvindesygdomme fra alderen 12 år og opefter.

Sporsikringsundersøgelse

Hvis du har anmeldt overgrebet til politiet, vil du blive tilbudt en sporsikringsundersøgelse. En sporsikringsundersøgelse foretages af en læge fra Retsmedicinsk Institut. Lægen undersøger dig med henblik på at sikre spor på kroppen eller tøjet, som gerningspersonen måtte have efterladt. Sporene kan bruges som bevismateriale ved en eventuel senere retssag.

Det er derfor vigtigt at du undgår følgende inden undersøgelsen i centret:

  • At gå på toilettet (skal du på toilettet, kan du gemme urinen og tage den med til undersøgelsen på centret. Det samme gælder tampon og hygiejnebind)
  • At spise, drikke eller børste tænder
  • At tage bad eller vaske dig
  • At rense negle eller frisere dig

Der kan sidde spormateriale på dit tøj, så det er derfor vigtigt, at du beholder dit tøj på eller medbringer tøjet uvasket.

Når sporene er sikret, vil de blive analyseret på Retsmedicinsk Institut, og resultaterne overdrages til politiet. Sporene vil blive opbevaret i et år for borgere i Region Hovedstaden og et halvt år for borgere i Region Sjælland.

Ønsker du ikke at anmelde, har du alligevel mulighed for at få foretaget en sporsikringsundersøgelse. Sporene vil blive opbevaret i et år for borgere i Region Hovedstaden og et halvt år for borgere i Region Sjælland, i tilfælde af at du ønsker at anmelde overgrebet senere hen.

Medicinsk og gynækologisk undersøgelse for kvinder

En læge vil undersøge dig gynækologisk, og eventuelle små rifter og sår vil blive behandlet. Du tilbydes forebyggende behandling med antibiotika, som kurerer en eventuel kønssygdom. 

Er der risiko for, at du er blevet gravid, tilbydes du nødprævention.

I sjældne tilfælde startes vaccination mod smitsom leverbetændelse og forebyggende HIV-behandling.

Medicinsk undersøgelse og behandling for mænd

En læge vil undersøge dig, og eventuelle små rifter og sår vil blive behandlet. Du tilbydes forebyggende behandling med antibiotika, som kurerer en eventuel kønssygdom.

Hvis undersøgelsen udføres indenfor 24 timer efter overgrebet, konfereres med infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet med henblik på en eventuel opstart af en forebyggende HIV-behandling.

Alle vurderes med henblik på vaccination mod smitsom leverbetændelse.

Opfølgning ved sygeplejersken og psykolog/socialrådgiver:

Efter den akutte undersøgelse får du en tid til en opfølgende samtale med en sygeplejerske. Samtalen vil finde sted indenfor 1-2 uger. Ved denne samtale vil I snakke lidt om, hvordan du har det fysisk og psykisk, og du vil få mulighed for at få svar på nogle af de spørgsmål, der måske er dukket op efter den akutte undersøgelse. Ønsker du psykologbehandling og/eller socialrådgivning, taler I om mulighederne for dette. 

Den medicinske opfølgning vil blive tilrettelagt efter dine behov og ud fra de prøver og den behandling, du har fået ved den akutte undersøgelse.

Har du bopæl uden for Storkøbenhavn vil opfølgningen foregå ved dit lokale hospital. Dette orienteres du om efter den akutte undersøgelse.Redaktør