Hvem henvises hvor?
Alle med bopæl i Region Hovedstaden og Region Sjælland kan henvises til Center for Kønsidentitet (CKI) på Rigshospitalet via Den Centrale Visitation i Region H (CVI).
Borgere fra Region Midt-samt Nordjylland henvises til Center for Kønsidentitet ,Aalborg. Borgere fra Region Syddanmark henvises til Center for Kønsidentitet, Odense.
Særlige forhold
Patienter med et aktivt forløb i psykiatrien/praktiserende psykiater skal som udgangspunkt henvises herfra, således at de psykiske forhold er velbeskrevet.
Patienter, der er i psykiatrisk behandling, kan tidligst henvises, når de har været stabile i minimum 6 måneder. Det samme gælder for patienter med nydiagnosticerede psykiatriske lidelser. Patienter der er påbegyndt forløb i OPUS, kan som udgangspunkt tidligst henvises efter 1 års behandling.
Hvis vi ved den indledende vurdering finder tegn på, at patienten har dybereliggende psykopatologi, vil patienten blive henvist til udredning og behandling i psykiatrisk regi.
Ved opstartet hormonbehandling i udlandet eller ikke-offentligt regi
Ved henvisning af transkønnede som er opstartet lægeordineret hormonbehandling i udlandet eller via andet ikke-offentlig regi i Danmark, som ønsker opfølgning og kontrol af hormonbehandlingen i CKI, skal patienten gøres opmærksom på at der skal indsendes eller afleveres dokumentation for psykiatrisk/psykologisk udredning af kønsidentitet samt notat fra behandlende læge vedr. den medicinske behandling.
Hvis dokumentation ikke forefindes eller udredningen ikke har fundet sted, skal patienten, i henhold til gældende standard, gennemgå udredningsforløb i CKI, før hormonbehandlingen kan fortsætte.
Henvisning af voksne
Voksne over 18 år henvises til CKI, Center for Kønsidentitet, Juliane Marie Centret, RH.
Henvisningen til CKI, bedes som minimum indeholde:
- Henvisningsdiagnose: DZ768E4 Kontakt pga. kønsidentitetsforhold.
- Beskrivelse af kønsidentitets problemer.
- Tidligere somatiske sygdomme og behandling.
- Tidligere psykiatriske sygdomme og behandling.
- Aktuelt somatisk
- Aktuelt psykiatrisk
- Medicinsk status og/eller anden behandling.
- Misbrug alkohol /stoffer.
- Aktuelle sociale forhold, (kort beskrivelse af den sociale situation, herunder uddannelse/job, forsørgelsesgrundlag, ægteskabelige status, børn, etc.
- Yderlige oplyser, der skønnes relevante for udredning.
Børn og unge
Børn og unge under 18 år henvises til børne/unge teamet i Sexologisk Klinik.
Udredning af børn og unge
Børn og unge udredes og behandles i en Multidisciplinært team bestående af: Børne/unge teamet ved Sexologisk klinik, BUC og Afdeling for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet.
Læs mere på Sexologisk Klinik