I BørneUngeAfdelingen behandles børn med særlige infektionssygdomme af det infektionspædiatriske team.
Teamet tager sig i særlig grad af følgende infektionssygdomme:
- Gentagne eller hyppige infektioner, hvor barnet eller den unge skal udredes for en evt. årsag, herunder immundefekt.
- Lymfadenitis, hvor der ikke primært mistænkes malignitet
- Atypiske mykobakterieinfektioner, hvor der er veletableret samarbejde med plastikkirurgisk afdeling
- Periodiske febersyndromer
- Alvorlige infektioner såsom tuberkulose, knoglebetændelse eller andre invasive infektioner
- Sjældnere infektionssygdomme og importerede sygdomme.
Derudover tilbyder infektionsambulatoriet screening af nyankomne adoptionsbørn og andre indvandrer-/flygtningebørn for importerede sygdomme. Læs mere om dette under BørneUngeAfdelingens ambulatorium for adoptivbørn.
Behandling
Alle infektionssygdomme hos børn og unge behandles af Infektionspædiatrisk team i tæt samarbejde med mikrobiologer og andre funktioner på Rigshospitalet. Udover behandling, kan der være tale om vaccinationsanbefalinger og evt. henvisning til andre relevante ambulatorier/egen læge.
Behandlingen af infektionssygdomme hos børn og unge på Rigshospitalet foregår både under indlæggelse på sengeafsnit 5061 (team 2), på Daghospital afsnit 4064 og ved ambulante besøg i ambulatoriet på afsnit 4271 i BørneUngeAfdelingen.
Der er specialuddannede sygeplejersker og læger til at varetage behandlingen alle steder. Lægerne i teamet har gennemgået en efteruddannelse i infektionssygdomme hos børn efter deres uddannelse som børnelæger (speciallæge i pædiatri).
Rådgivning og tilsyn
Udover at varetage behandlingen af egne "kernepatienter" udfører infektionspædiatrisk team i dagligdagen tilsyn og rådgiver vedrørende børn med infektionsproblematikker, der er indlagt på f.eks. neonatal, intensiv, børneonkologisk og semiintensiv afdeling på Rigshospitalet.
Forskning
BørneUngeAfdelingen forsker i infektionssygdomme hos børn og unge inden for områderne vaccination, skoldkopper, luftvejsinfektioner, infektioner blandt børn med kronisk sygdom og optimering af behandling med antibiotika.
Forskning og undervisning i Global Sundhed er også et fokusområde.