Hjertesygdomme hos børn og unge

H​os børn og unge kan der være misdannelser, hjerterytme- eller hjertemuskelsygdom.​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Hjertesygdomme

Nogle hjertesygdomme er medfødte og arvelige, mens andre opstår i løbet af fostertilstanden eller senere i livet. Læs mere om medfødte hjertesygdomme hos børn under Enheden for Medfødte Hjertesygdomme

Hjertemisdannelser

Den hyppigste årsag til hjertesygdom hos børn og unge er medfødte misdannelser af hjertet. Cirka 1 % af alle nyfødte børn har hjertemisdannelse, svarende til 600 nye børn hvert år. Misdannelserne kan bestå i huller i hjertets skillevægge, forsnævrede eller manglende hjerteklapper, forkert dannede blodkar til lunger eller krop, eller en kombination af misdannelser. Hos næsten 70 % af børnene med hjertemisdannelse, vil der blive behov for behandling i løbet af livet.

Hjerterytmesygdomme

Hvert år fødes omkring 50 børn med hjerterytmeforstyrrelser. Det er sygdomme med enten anfald med meget hurtig hjerterytme, som i værste fald kan medføre besvimelser eller pludselig død, eller det kan være meget langsom hjerterytme. Årsagen til langsom hjerterytme er enten medfødt eller opstået efter hjerteoperation. I alle tilfælde vil det blive nødvendigt med en pacemaker.

Hjertemuskelsygdomme

Sygdommene i hjertemusklen sidder typisk i hjertets pumpekamre (ventrikler). Ventriklerne bliver enten fortykket, stive eller udtyndet. Resultatet er dårligt fungerende hjerte, som viser sig ved hjertesvigt: nedsat udholdenhed, åndenød, påfaldende sved og væskeophobning i kroppen. En del af disse muskelsygdomme er arvelige, nogen kan være udløst af infektioner, hos nogle skyldes det kompliceret medfødt hjertesygdom og hos nogle skyldes det skadelige påvirkninger af for eksempel kemoterapi. I mange tilfælde finder man aldrig ud af hvad årsagen til sygdommen er.​

Sjældne hjertesygdomme

De sjældne hjerterytmesygdomme, hvor man kan besvime eller pludseligt dø, er typisk arvelige. Det vil sige at der som regel er andre i familien med tilsvarende hjertesygdom. Der vil typisk blive givet medicinsk behandling og i nogle tilfælde en ICD-pacemaker.

Behandling

Behandlingen af hjertesygdomme hos børn og unge foregår i et tværfagligt team af specialister. Behandlingen er forskellig alt efter, hvilken type hjertesygdom, der er tale om. 


Udarbejdet af overlæge Jesper Irving Reimers
Copyright Rigshospitalet

 

Redaktør