Til forældre og pårørende

Når et barn eller en ung får kræft, involverer det hele familien. Det kan være svært at vide, hvordan man som forældre og pårørende skal forholde sig til sygdommen og barnet.

​​​​​​​​

På afdelingen arbejder vi med familiecentreret pleje, hvilket betyder, at vi sætter samarbejde m​ed forældre meget højt.

Læs alle vores råd og information til forældre i bogen, 'Når børn får kræft - gode råd og vejledning til forældre'.  

Husk at skrive spørgsmål ned

Det er en god ide at skrive spørgsmål ned, så I husker at stille dem til personalet. Flere ører hører bedre, så det er en god idé at være flere til stede ved samtaler.

I kender barnet bedst

Det er jer som forældre, der kender jeres barn bedst. Vi vil derfor gerne have jeres råd om og forslag til, hvordan vi kan samarbejde om pleje og behandling til netop jeres barn. I samarbejde med plejepersonalet, står I som forældre for den daglige pleje af barnet.

Tal med barnet om indlæggelsen

Tal med barnet om undersøgelserne og indlæggelse. For at jeres barn skal føle sig så tryg som muligt, er det en god ide at forberede barnet på de undersøgelser, der skal laves, når det er indlagt. Forklar barnet om alt det, der skal ske. Vi hjælper jer med forberedelserne og med at forklare jer og jeres barn, hvad der skal ske. 

Barnet skal helst have en pårørende omkring sig det meste af tiden

Det er vigtigt, at der altid er en forælder hos barnet, eller en person som barnet har tillid til.

Kan vi overnatte sammen med vores barn?

Vi kan tilbyde, at én forælder er indlagt sammen med barnet. I særlige tilfælde kan det arrangeres med personalet, at begge forældre i en kort periode overnatter sammen med barnet.
Unge mennesker har andre behov for støtte end det mindre barn. Måske er det en ven eller en kæreste, de gerne vil have til at overnatte en gang i mellem i stedet for forældrene?

Søskende er velkomne

Søskende er meget velkomne i afdelingen. De kan overnatte efter aftale med personalet - fx i weekenden.

Bevar faste rutiner

Rutiner hjemmefra – såsom tandbørstning og faste sengetider – kan give barnet tryghed ved at være faste holdepunkter i den første forvirrende tid.

Vær omhyggelig med hygiejne

For at forøge jeres og jeres barns velvære, er det en god idé at gå i bad dagligt og skifte tøj hyppigt. Så er I også med til at værne om hygiejnen på afdelingen. Vi har vaskemaskine og tørretumbler på afdelingen, hvor I kan vaske. I skal selv sørge for vaskepulver. 

Ventetid og usikkerhed

Den første tid, I er på afdelingen, kan være præget af usikkerhed og bekymring. Ventetiden på at få afklaret hvad jeres barn fejler, kan være meget svær at håndtere. Vi vil gøre hvad vi kan for at hjælpe jer igennem denne første svære tid.Redaktør