Hjertesygdomme
Nogle hjertesygdomme er medfødte og arvelige, mens andre opstår i løbet af fostertilstanden eller senere i livet. Læs mere om medfødte hjertesygdomme hos børn under
Enheden for Medfødte Hjertesygdomme
Hjertemisdannelser
Den hyppigste årsag til hjertesygdom hos børn og unge er medfødte misdannelser af hjertet. Cirka 1 % af alle nyfødte børn har hjertemisdannelse, svarende til 600 nye børn hvert år. Misdannelserne kan bestå i huller i hjertets skillevægge, forsnævrede eller manglende hjerteklapper, forkert dannede blodkar til lunger eller krop, eller en kombination af misdannelser. Hos næsten 70 % af børnene med hjertemisdannelse, vil der blive behov for behandling i løbet af livet.
Hjerterytmesygdomme
Hvert år fødes omkring 50 børn med hjerterytmeforstyrrelser. Det er sygdomme med enten anfald med meget hurtig hjerterytme, som i værste fald kan medføre besvimelser eller pludselig død, eller det kan være meget langsom hjerterytme. Årsagen til langsom hjerterytme er enten medfødt eller opstået efter hjerteoperation. I alle tilfælde vil det blive nødvendigt med en pacemaker.
Hjertemuskelsygdomme
Sygdommene i hjertemusklen sidder typisk i hjertets pumpekamre (ventrikler). Ventriklerne bliver enten fortykket, stive eller udtyndet. Resultatet er dårligt fungerende hjerte, som viser sig ved hjertesvigt: nedsat udholdenhed, åndenød, påfaldende sved og væskeophobning i kroppen. En del af disse muskelsygdomme er arvelige, nogen kan være udløst af infektioner, hos nogle skyldes det kompliceret medfødt hjertesygdom og hos nogle skyldes det skadelige påvirkninger af for eksempel kemoterapi. I mange tilfælde finder man aldrig ud af hvad årsagen til sygdommen er.
Sjældne hjertesygdomme
De sjældne hjerterytmesygdomme, hvor man kan besvime eller pludseligt dø, er typisk arvelige. Det vil sige at der som regel er andre i familien med tilsvarende hjertesygdom. Der vil typisk blive givet medicinsk behandling og i nogle tilfælde en ICD-pacemaker.
Behandling
Behandlingen af hjertesygdomme hos børn og unge foregår i et tværfagligt team af specialister. Behandlingen er forskellig alt efter, hvilken type hjertesygdom, der er tale om.
Udarbejdet af overlæge Jesper Irving Reimers
Copyright Rigshospitalet