Torsio testis

​snoning af testiklen

Torsio tesits er en tilstand, der rammer ca 1 ud af 200 drenge og mænd før 25 års alderen. Torsio står for drejning og testis for testikel.

Torsio testis er en akut lidelse forårsaget af drejning af testiklen omkring sædstrengen. Hvis lidelsen ikke bliver behandlet hurtigt, kan det medføre, at testiklen dør (nekrotisering).

Symptomer

Symptomerne på torsio testis opstår typisk hos unge drenge og voksne mænd i alderen 12-20 år, men kan forekomme i alle aldre. Hos yngre børn kan smerterne ind i mellem overføres (projiceres) til andre områder og for eksempel ligne de smerter, der opstår ved blindtamrsbetændelse.

Symptomer på Torsio testis er bl.a.:

  • Kraftige smerter i testiklen og rundt om denne
  • Testiklen er trukket op mod symfysens underside, hvor den sidder mere eller mindre fikseret
  • Pungen (scrotum) hæver op og bliver rød
  • Temperaturen er høj (38-38,5 gr.)

Det er vigtigt at være opmærksom på, at symptomerne ved torsio testis ikke er typiske i ca. halvdelen af tilfældene. De typiske symptomer kan mangle, især tidligt i forløbet, hvor patienten ikke nødvendigvis har feber, testiklen er ikke optrukket, og de forudgående symptomer kan være svage.

Årsager

I op mod 90 % af tilfældene er årsagen medfødt anlæg for øget drejning af testiklen. Gaden af rotation spænder fra 180 gr. til mere end 720. Jo større grad af rotation, desto hurtigere udvikler smerterne sig. Men man kan sjældent fastslå graden af rotation, uden en operation.

Behandling

Hvis lægen har mistanke om torsio testis, bliver barnet /den unge indlagt akut til udredning, da testiklen allerede efter 6 timers drejning (torsion) vil have mistet signifikant funktion, og der er betydelig risiko for, at testiklen dør ’nekrotisering’.

Hvis der ved indlæggelsen er tvivl om diagnosen, bliver der lavet en akut ultralydundersøgelse.

Operation

Operationen skal helst være foretaget inden for 6 timer efter, at symptomerne viser sig. Under operationen vil man typisk også fastgøre den anden testikel for at forhindre, at også den på et senere tidspunkt skulle dreje sig. Læs mere om operationsforløb på Børnekirugisk afdeling her.

Efter operationen

Efter operationen, bliver barnet kørt op på en opvågningsstue, og barnet kan som regel blive udskrevet, når det er vågent og frisk efter narkosen. - Typisk efter nogle timer. Barnet kan godt have ømhed og let hævelse i pungen op til 14 dage efter operationen. Dette kan afhjælpes ved at have et par stramme trusser på

Læs mere om sygdommen Torsio testis på:

  • Læs mere om sygdommen Torsio Testis på Sundhed.dk
  • Se Rigshospitalets vejledning til Sundhedsfaglige om Torsio testis

Redaktør