Gastroscise

​Medfødt defekt i bugvæggen

 

Gastroscise

En medfødt misdannelse, hvor en mangelfuld lukning af bugvæggen gør
at barnet fødes med tarmene uden for maven


Ved fødslen eller ved ultralydskanning før fødslen
konstateres det, at bugorganer kommer ud gennem en åbning ved navlen. Der opereres ca. 15 børn om året i Danmark med gastroscise.
 

Man forsøger så vidt muligt, at arrangere fødslen således, at barnet fødes på det hospital, hvor operationen skal foregå.

Symptomer

Tarmene og eventuelt andre organer ligger frit ude på maven, hvilket tydeligt observeres

Diagnose

Diagnosen stilles før fødslen ved ultralydundersøgelse og efter fødslen ved klinisk observation

Patientforløbet

Når barnet er født, pakkes tarmene ind i enplastikafdækning, og barnet stabiliseres og forberedes til operation af børnelæger og naroselæger.

Operation

Man opererer kort tid efter fødslen. Hvis organerne kan være i bughulen uden for stor modstand, lukkes åbningen straks, og der skabes en navle.

Hvis organerne ikke kan være i bughulen, syes en speciel pose på åbningen og ved hjælp af pres udvides pladsen, så det er muligt at operere med lukning af bugvægen i løbet af en uges tid.

Komplikationer ved operationen

Operationsforløbet kan kompliceres af infektion og højt tryk i bughulen.
Der er risiko for at nogle få procent af de nyfødte børn kan dø i forbindelse med et kompliceret forløb.

Efter operation

Det tager sædvanligvis tre til fire uger før et barn, der er opereret for gastroscise, kan spise sin mad selv, og indtil da ernæres barnet gennem blodårene. 

Så snart barnet kan trives på almindelig ernæring, kan barnet og familien udskrives og komme hjem. Der vil herefter være behov for jævnlige kontrolvejninger i afdelingens ambulatorium. 

I sjældne tilfælde kan der senere komme et brok ved navlen, og barnet kan have besvær med at spise, f.eks. have mavesmerter, halsbrand eller forstoppelse.

Læs mere om gastroscise


Redaktør