Forberedelse af børn og søskende til indlæggelse

Når et barn skal indlægges, er det vigtigt, at barnet er forberedt på det der skal ske.

Det
samme gælder eventuelle søskende. På denne side har vi samlet lidt information om, hvordan I kan forberede barnet og eventuelle søskende på indlæggelsen.

Husk også at læse vores information om indlæggelse, undersøgelser og operation i det brev, I har fået tilsendt fra os. I kan også læse pjecerne her på hjemmesiden under ’Pjecer og informationsmateriale’.

Det første møde med hospitalsverdenen

For mange børn, der skal indlægges, er det første gang de møder hospitalsverdenen. De har derfor ikke en særlig klar forståelse af, hvad der skal ske med dem og jer som familie, mens I er på hospitalet.​

Tal med barnet om hospitalet og indlæggelsen

Det er en god idé løbende at tale med jeres barn om hospitalet, indlæggelsen og alle de tanker, der dukker op omkring det. Lad barnet få lov at fortælle eller tegne, hvad det tænker på, Dette kan hjælpe med at få sat billeder og ord på tankerne omkring hospital, og hjælper jer som forældre med at få et indblik i de forestillinger (forkerte eller rigtige), som barnet måske har gjort sig, og som måske vil påvirke, hvordan barnet reagerer på forskellige oplevelser på hospitalet.

Nogle børn har gavn af at lege læge eller sygeplejerske med bamser eller dukker for at sætte ord på og forstå, hvad der skal ske.

Opfordr større børn til at tale med venner og skolen inden indlæggelsen

For større børn kan det også være vigtigt at tale med venner eller skolen inden – måske er det også rart for skolen og vennerne at vide, at man skal indlægges og er væk i et stykke tid. Måske har nogle af vennerne lyst til at komme på besøg?

Inddrag barnet i relevante beslutninger

Afhængigt af hvor gammelt jeres barn er, har det brug for at blive inddraget i det omgang I selv ved, at barnet har brug for. Lad barnet være med til at beslutte, hvad der skal ske, f.eks. hvor man skal sidde/ligge, når man skal undersøges/stikkes, og om det skal være morgen eller efter frokost. At få lov at bestemme den slags ting kan gøre barnet mere tryg ved situationen.​

Skab trygge rammer

For at indlæggelsen bliver så tryg som muligt, kan det være en god ide at have ting med hjemmefra, som barnet har været med til at bestemme. F.eks. det legetøj, barnet leger mest med for tiden eller den bamse, der har fulgt én siden man var lille. Det er også dejligt at vide, at bedsteforældre eller kammerater kan komme forbi, når man er frisk til det.
 
Som forældre er I den trygge base for barnet. Selv om der er sygeplejersker og læger omkring til at tage sig af jeres barn, er I stadig de vigtigste for jeres barn. For at skabe mest mulig tryghed for barnet, ønsker vi at støtte jer i jeres forældrerolle, så godt vi kan. Derfor opfordrer vi til, at det er jer, der tager jer af de faste rutiner for barnet, som I også gør der hjemme som tandbørstning, hente mad, putte om aftenen, hjælpe i tøjet osv. Det giver tryghed for både børn og forældre.

Spørg løs

Det er vigtigt for barnet at vide, at I som forældre ved hvad der skal ske og er trygge ved det. Hvis I som forældre har brug for at få afklaret spørgsmål, må I endelig kontakte os.

Forberedelse af søskende

Når et barn indlægges på sygehuset, påvirker det hele familien – også søskende. Der kan være mindre søskende eller større søskende, og de kan have helt forskellige behov for vide, hvad der skal ske med bror eller søster. Hvem passer på dem, når de er indlagt? Hvem passer på mig? Må jeg komme på besøg? Hvorfor er mor og far kede af det? Er det min skyld? Hvornår kommer de alle hjem igen?

Inddrag søskende og tal med dem om indlæggelsen

Det er vigtigt, at søskende også bliver inddraget inden, under og efter en indlæggelse. Mens I måske er meget på hospitalet, kan det være rart for søskende at blive passet og hygget om af bedsteforældre eller andre, som jeres andre børn er trygge ved. 

Søskende kan have stor glæde af at besøge sin bror eller søster under indlæggelsen og se og mærke, at der kan være rart at være på en børneafdeling, og ens bror eller søster bliver passet godt på derinde. 

Som forældre kan I være med at til at forberede søskende på, hvad de kan forvente at se (slanger, plastre, medicin, hvordan stuen ser ud osv.), og som plejepersonale vil vi også meget gerne forklare og fortælle. ​​
Redaktør