Urodynamisk undersøgelse i Afdeling for Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme

Sådan foregår den urodynamiske undersøgelse af barnets blære:

  • Uroterapeuten eller lægen lægger et tyndt rør (et kateter) op i barnets blære. Det tynde rør føres op gennem dit urinrør, for at måle trykket i din blære, når den fyldes. Nogle gange er der lagt et kateter ind gennem maveskindet til blæren, mens barnet har været i fuld bedøvelse. Det kaldes et topkateter.​
  • Herefter lægger uroterapeuten et tyndt rør (et kateter) op i barnets numse. Her måler uroterapueten og lægen trykket inde i maven.
  • Med en pumpe fylder uroterapeuten eller lægen barnets blære op med sterilt saltvand.
  • Mens lægen/sygeplejersken langsomt fylder blæren op, måler de trykket i blæren, for at se hvordan barnets blære reagerer på at blive fyldt.
  • Til sidst måler lægen/sygeplejersken, hvordan din blære tømmer sig, når du tisser.

Under undersøgelsen vil lægen eller uroterapeuten fortælle barnet og forældrene, hvad der foregår, så de kan følge med undervejs.

Er der noget, som man skal huske?​

Det er meget vigtigt, at barnet kommer til undersøgelsen med så meget urin/tis i blæren som muligt. Drik meget - og prøv at lade være med at tisse et par timer før undersøgelsen, hvis du kan.

Besøget kan tage op til to timer.​

Undersøgelsen foretages af specialuddannede uroterapeuter

De sygeplejersker, der arbejder i Rigshospitalets Børneurologiske ambulatorium er uddannede uroterapeuter. Det vil sige, at de er specialuddannede i at undersøge, behandle og pleje børn, der har problemer med blæren.

Besøg hos uroterapeuterne kan omfatte ultralydsskanning af blæren eller blærefunktionsundersøgelse, undersøgelse af hvordan barnet tisser, og en samtale om, hvordan det går i dagligdagen. Undersøgelserne gør ikke ondt.




Redaktør