Specialisthjælp var en lettelse

​​Isabella fik psoriasisgigt som barn. Da hun kom til Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme (nu: Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme) på Glostrup Hospital (som nu hedder Rigshospitalet) fik hun hjælp mod den stivhed og de hævelser, hun havde levet me​d i flere år.​

Isabella Pedersen er 22 år og har psoriasisgigt. Hun blev syg, mens hun gik i folkeskole. Den gang vågnede hun ofte op med hævede led og stivhed i hele kroppen. Hun måtte kravle ud i bad, fordi hun var øm og stiv i hele kroppen. Nogle gange sad den ene skulder helt oppe ved øret og albuen var helt stiv. ​​

- Ofte kom jeg haltende hen til skolen, mine klassekammerater kunne høre, når det var mig på grund af den haltende lyd. Men min egen læge affejede det med piveri, en tennisalbue, for meget danseri og andre teenage-påfund. 

Først da Isabella og hendes forældre blev enige om at skifte læge, og den nye læge henviste hende til undersøgelser på Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme (nu: Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme), fik hun svar på, hvad hævelserne og ømheden skyldes; psoriasisgigt. ​

Endelig en forklaring 

Isabella Pedersen startede i behandling med medicinen Remicade, som gives i drop, og hun er rigtig tilfreds med sit behandlingsforløb på Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme (nu: Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme).

- Da jeg startede, fik jeg følelsen af endelig at blive taget alvorligt - det var fedt at komme et sted, hvor de ved, hvad der er i vejen med en. På det tidspunkt var jeg klar til at gøre hvad som helst for at blive smertefri, så det var skønt, at medicinen virkede. Jeg vidste godt, at der er bivirkninger ved medicinen, men det er det værd. 

Isabellas læge, Merete Lund Hetland har været en stor støtte for hende og betydet meget for hendes forløb. Også afdelingens sygeplejersker har haft en stor rolle i Isabellas behandlingsforløb. 

- Når jeg kommer ca. hver ottende uge og får medicin, er det altid den samme sygeplejerske, som lægger droppet. Det giver tryghed at møde den samme sygeplejerske hver gang, siger hun. 

Isabellas forældre er med hende hver gang, hun skal på hospitalet. ​

​- Jeg var kun 16 år, da jeg startede med at komme på Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme (nu: Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme), så mine forældre var med hver gang - og det er de stadig, det er rart at have dem med, fortæller hun. ​

”Det er da kun ældre, som får gigt” 

Når Isabella møder nye mennesker, har hun været ude for, at de kan have svært ved at forstå, at en så ung person kan have gigt. Det er en sygdom, som mange tror, man skal være oppe i årene for at få. ​

- Det kan være svært for andre at forstå, at jeg er syg, når man ikke umiddelbart kan se det. Det er ikke altid, jeg gider fortælle nye bekendtskaber, at jeg har gigt. På den anden side kan det være rart, at de ved det. Så kan de forstå, hvis jeg er træt eller nødt til at aflyse en aftale. 

Selvom omverdenen kan have svært ved at forstå, at man er syg, skal man prøve at holde humøret højt, mener Isabella. ​

”Man vil jo bare gerne være som andre unge” 

​Isabella tager til fester, på studieture og på festivaler som alle andre på hendes alder. Men på grund af den medicin, hun får for gigtsygdommen, er hendes immunforsvar svækket og hun bliver hurtigt syg. 

Selvom hun ved, at hun vil være udmattet efter fitness træning eller en uge på Roskilde Festivalen, så er det vigtig for hende at gøre det, hun har lyst til, og føle sig som en ”normal” ung. 

- Det er irriterende, at skulle indstille sig på at være kronisk syg. Men jeg har altid gjort det, jeg ville, for eksempel tog jeg på Roskilde Festival, selvom jeg vidste, at jeg ville komme hjem derfra med svamp i hele hovedet og være vildt træt lang tid efter. Man skal ikke lade sig gå på over, at man er syg, man skal være stædig og prøve at gøre de ting, som man normalt ville gøre, siger hun.

Læs mere om psoriasisg​igt på Gigtforeningens hjemmeside.​​

Redaktør