Endelig blev Susanne taget alvorligt

​​Susanne Andreasen havde gennem mange år været til flere undersøgelser på grund af smerter i ryggen. Først efter en undersøgelse på Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme (nu: Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme) på Glostrup Hospital (som nu hedder Rigshospitalet) fandt lægerne årsagen til Susannes smerter.

​Kraftige rygsmerter gjorde hverdagen besværlig for Susanne Andreasen fra Alsønderup. Smerterne betød, at det var vanskeligt at passe jobbet, vanskeligheder med at klare sig selv i hjemmet og det var hårdt psykisk, at ingen rigtig troede på hende, når hun sagde, hun havde stærke smerter i ryggen.

Årsagen til smerterne viste sig at være en diskusdegeneration i lænderyggen (flere nedbrudte bruskskiver i rygsøjlen). Da tidligere behandlinger (fysioterapi, kiropraktor, indsprøjtninger ved speciallæge) ikke hjalp, besluttede hun at tage imod en operation. Hun blev i maj 2011 opereret med en stivgørende rygoperation, hvor en række skruer blev indsat for at stabilisere ryggen. 

Inden operationen følte Susanne sig lettet.
- Endelig sker der noget. Endelig er der nogen, der forstår. Men jeg var selvfølgelig også bange. Der er jo en risiko for, at operationen ikke vil have nogen effekt, fortæller Susanne. ​

Forundersøgelse og rygseminar 

Inden operationen var Susanne til forundersøgelse hos en læge på Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme (nu: Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme). 

- Jeg blev godt informeret ved forundersøgelsen og fik papirer med yderligere information med hjem. I det hele taget er jeg blevet taget godt imod på Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme (nu: Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme). Alle har været meget imødekommende, siger Susanne. 

Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme (nu: Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme) afholder et seminar for deres patienter inden de skal opereres for at klæde dem på til forløbet. Susanne deltog i sådan et rygseminar en uges tid inden operationen. Det synes hun, at hun fik meget ud af. 

- Det tog brodden af nervøsiteten for mig. Jeg mødte andre i samme situation, så følte jeg mig ikke som ”Palle alene i verden”. Det at der både var en læge, fysioterapeut, ergoterapeut og sygeplejerske tilstede gjorde, at man kunne få svar på alle sine spørgsmål, fortæller Susanne. 

Lang vej til smertefrihed 

Selvom Susanne følte sig velinformeret efter forundersøgelsen og rygseminaret, så er hun stadig overrasket over, at det tager så lang tid at komme ovenpå efter operationen. Hun har stadig smerter i ryggen og ned i benene. 

I hverdagen skal Susanne have hjælp til mange gøremål.
- Jeg kan ikke handle stort ind selv, køre bil eller samle noget op uden en gribetang. Jeg føler mig mere handicappet end inden operationen og er frustreret over smerterne, men forhåbentlig forsvinder de snart, siger Susanne.

Susanne har et godt råd til andre rygpatienter: Sørg for at være tålmodig efter operationen. Det tager tid, og det er vigtigt at indstille sig på, at efterforløbet kan være lig med mange smerter og begrænsninger i ens bevægelse. 

Redaktør