​​​​​​​​​

Modermærkekræft (malignt melanom)

Typiske symptomer på modermærkekræft er nye modermærker eller modermærker, der forandrer sig.

Modermærket kan ændre størrelse, form, tykkelse og/eller farve og kan danne skorpe, bløde eller klø. Hvis der er sår på et modermærke, der ikke vil hele, kan det også være et tegn på modermærkekræft. 

Alle disse symptomer kan dog også skyldes helt ufarlige ændringer i et almindeligt modermærke.

Udredning

Pakkeforløbet er tilrettelagt således, at udredningsforløbet maksimalt varer 10 hverdage -fra afdelingen har modtaget henvisningen fra den praktiserende læge eller praktiserende speciallæge til diagnosen er stillet.

Diagnosen stilles som regel ud fra en vævsprøve, der oftest foretages som et lille kirurgisk indgreb, hvor det suspekte modermærke fjernes i 5 mm afstand. Ud fra diagnosen på vævsprøven tages der stilling til, om der skal foretages yderligere undersøgelse af lymfeknuderne dvs. fjernelse af skildvagtslymfeknuder.

Behandling

Omkring halvdelen af alle patienter har tynd modermærkekræft og kan opereres uden indlæggelse (ambulant) og i lokalbedøvelse.

Tynd modermærkekræft

Modermærkekræften skal være fjernet med en sikkerhedsafstand på 1 cm. Sikkerhedsafstanden besluttes ud fra den mikroskopiske undersøgelse af det ondartede modermærke, hvor tykkelsen af modermærkekræften afgør hvor meget, der skal fjernes, og om skildvagtslymfeknuderne skal undersøges.

Modermærkekræften færdigbehandles ved at fjerne yderligere hud omkring arret efter fjernelse af det ondartede modermærke.

Tyk modermærkekræft

Patienter med tyk modermærkekræft opereres under indlæggelse og som regel under fuld bedøvelse, idet der samtidig med fjernelse af yderligere hud omkring arret således at dette oftest fjernes i ialt 2 cm afstand, også fjernes skildvagtslymfeknude(-r).

Hvis den eller de fjernede skildvagtslymfeknuder er raske, er patienten færdigbehandlet. Svar på undersøgelse af skildvagtslymfeknuder gives 8 hverdage efter operationen.

Hos 25-30 % af patienter konstateres der modermærkekræft i den eller de fjernede skildvagtslymfeknuder, og da vil færdigbehandling være endnu en operation, hvor de øvrige lymfeknuder i den pågældende lymfeknudestation fjernes (lymfeknude-udrømning).

Afdelingen foretetager som det eneste sted i landet behandling for spredning af modermærkekræft på arm eller ben med højdosis kemoterapi (Hyperterm Regional Perfusion forkortet HRP).

Udredning og behandling foregår i henhold til Dansk Melanom Gruppes landsdækkende rekommandationer

Kontrol

Kontrol består i en samtale med lægen på hospitalet, eftersyn af operationssteder og huden som helhed samt gennemføling af lymfeknudestationerne på halsen, i armhulerne og i lyskerne.

Efter behandling for tynd modermærkekræft tilbydes ambulant kontrol en gang årligt i 5 år, og herefter anbefales yderligere kontrol i 5 år hos egen læge/hudlæge.

Efter behandling for tyk modermærkekræft tilbydes ambulant kontrol hver tredje måned i 2 år, derefter hver sjette måned i 3 år og endelig anbefales kontrol en gang årligt i yderligere 5 år hos egen læge/hudlæge.

Patientinformation om modermærkekræft​

​​


Redaktør