Patientgrupper

​Her kan du læse mere om hvilke patienter, der kommer hos os, og du kan læse om de forskellige spaltetyper og typer af misdannelser.

Hvad er læbe-ganespalte?   

Læbe-ganespalte er en fællesbetegnelse for forskellige kombinationer af spalter i læben, gummen og ganen. Misdannelserne er medfødte og opstår fordi, strukturerne i læben og/eller ganen ikke vokser sammen som normalt i 6.-9. graviditetsuge. I Danmark fødes 130-140 børn årligt med læbespalte og/eller ganespalte. Det svarer til at cirka 2 ud af 1000 børn fødes med en form for spalte.

Spalterne inddeles i forskellige spalte-typer: Læbespalte, ganespalte, kombinerede spalter, submucøse ganespalter. Udover ganespalte kan man have en dårlig ganefunktion af andre årsager, fx formår ganen hos nogle ikke at løfte sig imod svælgets bagvæg. Man kan også have ganevanskeligheder som følge af et syndrom.

Her kan du læse lidt om de forskellige typer spalter, vi behandler i vores center. Du kan læse mere spalterne, hvilken betydning en spalte har for barnet samt mere om behandlinger og behandlingsforløb i vores patientfoldere.

Forskellige spaltetyper


Læbe-ganespalte

Læbe-ganespalter kan være enkeltsidig  (spalte i en enkel side) eller dobbeltsidige (spalte i begge sider). Man taler om komplet læbe-ganespalte, når spalten strækker sig hele vejen gennem læbe, gumme og gane. Den komplette læbe-ganespalte er den mest almindelige.

De fleste børn bliver opereret når de er omkring 4 – 6 måneder gamle, hvor de får lukket læbespalten. Ganespalten bliver lukket ved 12 måneders alderen. Gummespalten bliver lukket, når den blivende tand i gummespalten bryder frem ved 7 - 8 ård alderen af hensyn til barnets kæbevækst.Læbespalte

En læbespalte kan variere fra et lille hak i læbens røde kant til en spalte, der deler læben op til næseroden. Spalten sidder oftest i venstre side. I nogle tilfælde er der en spalte på begge sider af læben, det hedder en dobbeltsidig læbespalte .

De fleste børn med læbespalte kan ammes, og I vil også kunne supplere med sutteflaske. 

Som regel bliver barnets læbe opereret, når barnet er omkring 4 – 6 måneder gammelt, og spalten giver ikke efterfølgende taleproblemer hos barnet. Hvis barnet har en meget bred spalte, vil I få tilbudt en talepædagogisk samtale, når barnet er omkring 2 og 2,5 år gammel.Ganespalte

Ofte opdager man barnets spalte, fordi barnet har svært ved at sutte effektivt nok. Det er fordi børn, der er født med ganespalte har en åben passage mellem mund og næsehule og derfor ikke kan danne undertryk i munden.

Børn med ganespalte kan derfor ofte ikke ammes, og skal i stedet for have mad i en blød sutteflaske. Det vil I få hjælp til af en specialsygeplejerske.

De fleste børn med ganespalter får lukket spalten ved en operation, når de er omkring et år eller lidt ældre.Pierre Robin sekvens

En yderst lille gruppe af de børn, der er født med en ganespalte, er også født med en meget lille underkæbe og en vigende hage. Denne type af ganekomplikation hedder Pierre Robin sekvens, og er en relativ sjælden diagnose. Kun omkring 10 børn bliver født med Pierre Robin Sekvens om året i Danmark.

Til forskel fra andre børn skal et barn med Pierre Robin Sekvens primært ligge på maven eller på siden. Når barnet ligger på ryggen falder kæben nemlig bagud, og kan trække tungen ind i spalten, så der lukkes for lufttilførslen. Derfor har barnet en meget støjende vejrtrækning, når det ligger på ryggen. Hvis jeres barn er født med Pierre Robin Sekvens, vil I får støtte og hjælp på neonatal og /eller børneafdelingen.

Ganespalten lukkes når barnet er mellem 12 og 18 måneder gammel.

Kæben bliver hurtigt stærkere og vokser frem af sig selv, og den kræver ikke operation.Submukøs ganespalte

En submukøs ganespalte er i princippet en ganespalte. Spalten er dog normalt dækket af slimhinde. Derfor kaldes det også nogle gange en "skjult" ganespalte. Der er tale om en submukøs ganespalte, når der er to ud af tre følgende kendetegn tilstede: Et hak i den hårde gane, manglende eller delvis manglende sammenvoksning af musklerne i ganen og/eller en todelt drøbel.

Fordi en submukøs spalte kan være skjult, er det ikke altid, spalten bliver opdaget under graviditet eller lige efter fødslen (spalten kan ikke ses på scanninger). Ofte bliver det først opdaget senere, hvis barnet har trivselsproblemer, fx hvis barnet ikke kan ammes og derfor ikke tager på i vægt. I nogle tilfælde opdages det først, når barnet bliver lidt ældre, hvis det får udfordringer med talen og skal til talepædagog eller i forbindelse med en almindelig lægekonsultation.22q11 DS

Børn med 22q11 Deletion Syndrom (22q11 DS) har oftest en utilstrækkelig ganefunktion uden en egentlig ganespalte eller en submucøs ganespalte, og kun de færreste bliver født med en læbe- og/eller ganespalte. Ikke alle børn med 22 Q 11 har behov for operation, men for nogle vil det være nødvendigt at operere ganen, for at barnet kan udvikle en normal tale.

Det kan i nogle tilfælde kræve længere tids talepædagogisk opfølgning i Læbe-Ganespalte Centret, før det sammen med en halslæge og plastikkirurg afklares, om det er nødvendigt og muligt, at forbedre talen ved en operation.

Redaktør