Deformitet

​Betegnelsen ”deformitet” bruges, hvis rygsøjlens form er ændret i forhold til nogle normale mål. Deformiteter omfatter tilstande fra mindre glidninger mellem to lændehvirvler, hvilket kaldes spondylolisthese til udtalte skolioser.

​​​​​​​​​​​​​

Mål omfatter bl.a. en klinisk undersøgelse af patienten med inspektion af rygsøjlen forfra, bagfra og fra siden i både stående og foroverbøjet stilling.

To af de ting man bemærker er: 

Er rygsøjlen i balance. D.v.s om spidsen af den 7. nakkehvirvel er i lodlinje med korsbenet, og om øret er i lodlinje med hofteleddet
Har rygsøjlen de normale krumninger, når man ser patienten fra siden

Skoliose

Skoliose kan oversættes til 'alvorligt skæv ryg'. Ordet stammer fra det græske ord 'skoliosis', der betyder skævhed. Hvis man betragter en person med skoliose bagfra, vil vedkommendes rygsøjle være
S- eller C-formet. 

Skoliose
Til venstre ses en normal rygsøjle til højre en rygsøjle med skoliose.

Skoliose kan være medfødt eller kan skyldes svagheder i støttemuskulaturen omkring rygsøjlen. Nogle udvikler en skæv ryg i puberteten, hvor skævheden tager til.

Nogle rygradsskævheder kræver ikke hospitalsbehandling. Andre er voldsomt smerteplagende og kræver behandling for eksempel operation.

Spondylolisthese

Betegnelsen spondylolisthese anvendes når én ryghvirvel er forskubbet frem i forhold til den underliggende ryghvirvel.
 
Det ses typisk mellem 4. og 5. lændehvirvel eller mellem 5. lændehvirvel og korsbenet. I sidstnævnte tilfælde er der oftest tale om en medfødt tilstand, som skyldes, at den bageste del af 5. lændehvirvel ikke er vokset sammen med den forreste del. Spondylolisthese, hvor 5. lændehvirvel (L5) er gledet ca. 20% frem i forhold til korsbenet (S1). Den hvide pil illustrerer den manglende knogleforbindelse i den bageste del af L5. 

Spondylolisthese er ikke en akut behandlingskrævende tilstand. Glidning finder sted over flere år, og der kan ikke ske en pludselig spontan glidning.

Læs også om primære degenerative tilstande ​(f.eks: diskosproloaps og spinalstenose)


​​​​​​
Redaktør