Kunstige led

​Behovet for kunstige led skyldes oftest en gigtsygdom, der ødelægger ledbrusken og giver anledning til smerter. Næsten alle led kan erstattes af kunstige led, men i langt de fleste tilfælde drejer det sig om hofter, knæ eller skulder og albue.

​​​​​​​​​

 

En stor del af de operationer, der foretages i klinikken, er udskiftninger af tidligere indsatte kunstige led, som er gået løse eller hvor der er opstået en betændelsestilstand.​

Slidgigt og hoftesygdomme 

Klinikken opererer også patienter med slidgigt og patienter med meget specielle problemer, som f.eks. unge patienter med følger efter hoftesygdomme i barndommen.

Hoftedysplasi

Yngre patienter med medfødt hoftedysplasi (flad, stejl og underudviklet hofteskål) udvikler ofte slidgigt i hoften i en relativ ung alder. Årsagen til denne slidgigt er, at berøringsfladen mellem hofteskål og ledhoved, som skal bære vægten, er mindre end normalt. 

Hos ældre patienter behandles slidgigt med stor succes med kunstigt hofteled. Et kunstigt hofteled har dog en begrænset holdbarhed, og derfor vil yngre patienter skulle have skiftet hele eller dele af det kunstige hofteled flere gange gennem livet. 

Resultatet af disse omoperationer bliver aldrig helt så godt som efter den primære operation.
Ledbevarende operationer

Klinikken udfører endvidere ledbevarende operationer i hofte og knæ for at undgå eller udsætte indsættelse af kunstige led. Det drejer sig om korrigerende indgreb på knoglen omkring leddet - også kaldet for 'osteotomier', 'Ganz osteotomi' ved hoften og 'tibia osteotomi' ved knæet.
Redaktør