Operation i utilgængelige områder
Den nye teknik tillader kirurgen at operere igennem munden med tre fleksible robotarme hvoraf den ene er monteret med et tredimensionelt kamera og de to andre med operationsinstrumenter.
Man kan derfor komme til at operere i områder, der ellers ikke er tilgængelige bagerst i mundhulen og i svælget. Herved kan man fjerne kræftsvulster, der førhen ville kræve, at man splittede underkæben eller gik igennem et snit på halsen.
Forskning og udvikling
Teknikken udvikles løbende, og der er store forventninger til robotokirurgien. Afdelingens robotteam skal netop til at påbegynde et forskningsprojekt, der har til formål at sammenligne livskvaliteten hos patienter, der har gennemgået traditionel stråle- og kemoterapi med patienter, der primært behandles ved hjælp af robotten.
Egnede patienter vil derfor blive tilbudt at være med i dette projekt.
Ud over behandling af nydiagnosticerede patienter med mundhule- og svælgkræft tilbyder vi også denne operationsteknik til egnede patienter, der har fået tilbagefald af deres kræft efter traditionel behandling.
Hvordan foregår operationen med TORS?
Indgrebet foregår i fuld bedøvelse, hvor den ene kirurg sidder ved en robotkonsol nogle meter væk fra patienten, mens robotarmene med kamera og instrumenter er monteret ved patienten.
Det højtopløselige billede, som kirurgen kan se, kan forstørres, så kirurgen kan se vigtige detaljer så som kar og nerver og gå mere skånsomt til værks. En medhjælpende kirurg er placeret hos patienten og sørger for at skifte instrumentarme og holde operationsfeltet rent for eventuelt blod og røg, da robotten skærer med en elektrisk strøm. Dette minimerer blødning under indgrebet.
Ved hjælp af 3D skærme monteret i operationsstuen kan det øvrige operationspersonale følge med under proceduren.
Hvor lang tid tager operationen?
Varigheden af indgrebet er meget afhængig af størrelsen af kræftsvulsten, men tager typisk 30-90 minutter. Dertil skal medregnes tiden, der bruges på at bedøve og vække patienten. Dette tager typisk 30-60 minutter.
For patienter, der skal behandles med robotkirurgi som primær behandling, er det nødvendigt at fjerne nogle af lymfeknuderne på halsen for at undgå spredning af kræften senere i forløbet. Dette kan foregå enten samtidigt med robotoperationen eller på et senere tidspunkt.
Efter operationen
De fleste patienter vil typisk være indlagt i nogle dage til observation mens den smertestillende behandling optimeres. Nogle patienter vil have behov for sondeernæring i en kortere periode, men de fleste vil ikke have behov for dette, og kan normalt udskrives en til to dage efter indgrebet. Har man tidligere modtaget strålebehandling kan indlæggelsen vare noget længere idet en bivirkning til stråleterapi er, at man heler dårligere og derfor har beh
ov for længere observation.