Skelen
Hvorfor skeler man?
Når man skeler, peger øjnene ikke i samme retning, fordi musklen i øjet trækker ujævnt. Cirka 4% af alle danske børn skeler, og skelen er derfor ret almindeligt. Skelen kan være medfødt eller opstå senere i livet.
For nogle betyder skelen, at de kommer til at se dobbelt eller får problemer med samsynet. Samsyn betyder, at de to billeder, som man danner med hvert sit øje, smelter sammen i hjernen og bliver til ét billede. For normaltseende er det ikke en proces, vi tænker over. Hvis de to billeder ikke smelter sammen, vil man fx se noget dobbelt eller forskudt, og man har det, man samsynsproblemer.
For at ophæve en skelen kan man behandle med briller, øvelser, indsprøjtning med botox eller operation. Behandlingen afhænger af, hvor meget man skeler, hvor gammel man er, og eventuel andre relevante omstændigheder.
Læs mere om samsynsproblemer og behandling på Øjenforeningens hjemmeside.
Hvordan retter man skelen ved operation?
Hvis du skeler, vil du vil få tilbudt en operation, hvis du har samsynsproblemer, ser dobbelt eller af kosmetiske årsager.
En operation vil normalt først finde sted, når en skelen har stabiliseret sig, og hvis de andre behandlinger ikke har givet de ønskede resultater. Hvis man bruger briller før operationen, skal brillerne også bruges efter operationen.
For at rette for skelen ved operation, opererer lægen øjenmusklerne, som sidder udvendigt på øjet. Operationen foregår oftest i fuld bedøvelse, men den kan også foregå i lokal bedøvelse, hvis lægen vurderer, at det kan lade sig gøre.
Skelen kan ændre sig i løbet af livet, og det kan blive nødvendigt at operere igen på et senere tidspunkt, selvom man er blevet opereret en gang.