​​

Om Øjensygdomme

​På denne side kan du læse om de øjensygdomme, som vi behandler her på Afdeling for Øjensygdomme.

Øjensygdomme er meget forskellige og påvirker synet på forskellig måde. Mens nogle øjensygdomme er medfødte, opstår de fleste øjensygdomme med alderen, enten som følge af alderdom eller anden sygdom eller som følge af en ulykke. Øjensygdomme kan være kroniske, nogle øjensygdomme kommer snigende uden man nærmest opdager og andre opstår akut.

På denne side finder du en oversigt med korte beskrivelser over de øjensygdomme vi behandler her i Afdeling for Øjensygdomme. Hvis du skal til undersøgelse eller behandles hos os kan du finde mere information i vores patientpjecer.

På Øjenforeningens hjemmeside kan du læse mere om, hvordan øjet og dit syn fungerer. Der kan du også finde mere information om øjet, synet og de mange forskellige øjensygdomme og læse andres patienters erfaringer med deres øjensygdom. 

Link til Øjenforeningens hjemmeside


​Hvad er brydningsfejl?

Nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl kaldes med en samlet betegnelse for brydningsfejl. 

Et klart syn kræver dannelse af et billede på øjets bagvæg (nethinden). Billedet dannes ved, at lyset brydes i både hornhinden (70 %) og i øjets linse (30 %). Den nærsynede og langsynede ser uskarpt, fordi billedet dannes henholdsvis foran og bagved nethinden. Ved bygningsfejl  krummer hornhinden skævt, hvilket fører til en skæv og uklar billeddannelse på nethinden.

Graden eller styrken af brydningsfejlen angives i dioptri.

Hvordan behandler man brydningsfejl?

Brydningsfejl behandles og rettes som udgangspunkt op med briller eller kontaktlinser. 

Hvis briller eller kontaktlinser ikke afhjælper brydningsfejlen tilstrækkeligt, eller de ikke kan bruges af fysiske eller medicinske årsager, kan du blive tilbudt en operation.

Som udgangspunkt tilbyder vi operation til patienter, hvor mindst et af kriterierne herunder er opfyldt: 

  • Nærsynethed mere end 6 dioptri på begge øjne
  • Langsynethed på mere end 6 dioptri på begge øjne
  • Forskel i brillestyrke på mere end 3 dioptrier mellem højre og venstre øje
  • Bygningsfejl på mere end 3 dioptrier på ét øje
  • Andre brydningsfejl, hvor anvendelse af briller eller kontaktlinser ikke er en mulighed på grund af medicinske eller fysiske forhold eller erhverv
  • Bygningsfejl, som ikke kan korrigeres med briller eller kontaktlinser

Ved en laseroperation på hornhinden for brydningsfejl ændres hornhindens form således, at billeddannelsen flyttes hen på nethinden. Operationen foregår i lokalbedøvelse, hvor du er vågen under operationen, men øjet er bedøvet. Operationen varer under en time ,  og du kommer hjem samme dag.



​Hvad er grå stær?

Grå stær (katarakt) er uklarheder i øjets linse. Dette kan medføre nedsat syn, blænding ved kig i skarpt lys og/eller at man ser bogstaver dobbelt. 

Udvikling af grå stær kommer oftest med alderen. Derudover har man højere risiko for at udvikle grå stær, hvis man har sukkersyge, får binyrebarkhormon, får slag mod øjet eller er stærkt nærsynet.

Hvordan behandles grå stær?

Ved væsentlige synsgener kan man ud fra en grundig øjenundersøgelse overveje fordele og ulemper ved en operation. 

Operationen foregår som udgangspunkt i lokalbedøvelse, hvor du er vågen under operationen, men er bedøvet i øjet. Operationen varer cirka en halv time, og du kommer hjem samme dag.

Ved operationen fjerner vi den uklare linse, mens linsekapslen, som er det yderste lag, bevares. I linsekapslen bliver der lagt en ny klar plastiklinse med en styrke, som er aftalt til forundersøgelsen. 

De fleste patienter får et bedre syn efter operationen, medmindre der er andre sygdomme i øjet som for eksempel forandringer på nethinden eller på hornhinden, som også påvirker øjets syn . 

Læs mere om Grå stær operation​


​Hvad er symptomerne på sygdom i hornhinden?

Hornhinden udgør 2/3 af øjets syn , og har derfor stor betydning for, hvor klart og godt vi ser.

Samtidig er hornhinden det væv i kroppen, der indeholder flest nerveender. Derfor er symptomerne ved sygdomme i hornhinden oftest kendetegnet ved nedsat syn og smerter.

Der findes mange årsager til, at man kan blive syg i sin hornhinde. Den hyppigste årsag er betændelse på grund af bakterier, men hornhinden kan også blive påvirket i forbindelse med operationer i øjet eller skader, hvis øjet for eksempel rammes af skarpe genstande eller fyrværkeri. Andre hornhindesygdomme er medfødte.

Både børn og voksne kan får hornhindesygdomme.

Du kan læse mere om hornhinden og hornhindesygdomme på Øjenforeningens hjemmeside​

Hvordan behandler man sygdomme i hornhinden?

I langt de fleste tilfælde behandler man hornhindesygdomme med medicin i form af øjendråber, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt med operation, det vil oftest være i forbindelse med skader direkte på hornhinden, fx ved ulykker.

I særlige tilfælde kan man transplantere hornhinden med en hornhinde doneret fra en afdød. 



​Hvorfor skeler man?

Når man skeler, peger øjnene ikke i samme retning, fordi musklen i øjet trækker ujævnt. Cirka 4% af alle danske børn skeler, og skelen er derfor ret almindeligt. Skelen kan være medfødt eller opstå senere i livet.

For nogle betyder skelen, at de kommer til at se dobbelt eller får problemer med samsynet. Samsyn betyder, at de to billeder, som man danner med hvert sit øje, smelter sammen i hjernen og bliver til ét billede. For normaltseende er det ikke en proces, vi tænker over. Hvis de to billeder ikke smelter sammen, vil man fx se noget dobbelt eller forskudt, og man har det, man samsynsproblemer. 

For at ophæve en skelen kan man behandle med briller, øvelser, indsprøjtning med botox eller operation. Behandlingen afhænger af, hvor meget man skeler, hvor gammel man er, og eventuel andre relevante omstændigheder.

Læs mere om samsynsproblemer og behandling på Øjenforeningens hjemmeside.

Hvordan retter man skelen ved operation?

Hvis du skeler, vil du vil få tilbudt en operation, hvis du har samsynsproblemer, ser dobbelt eller af kosmetiske årsager. 

​En operation vil normalt først finde sted, når en skelen har stabiliseret sig, og hvis de andre behandlinger ikke har givet de ønskede resultater. Hvis man bruger briller før operationen, skal brillerne også bruges efter operationen.

For at rette for skelen ved operation, opererer lægen øjenmusklerne, som sidder udvendigt på øjet. Operationen foregår oftest i fuld bedøvelse, men den kan også foregå i lokal bedøvelse, hvis lægen vurderer, at det kan lade sig gøre. 

Skelen kan ændre sig i løbet af livet, og det kan blive nødvendigt at operere igen på et senere tidspunkt, selvom man er blevet opereret en gang.




​Hvad betyder det at have et synshandikap eller en blindhedsforstyrrelse?

Øjensygdomme eller -skader resulterer ofte i nedsat syn eller andre synsforstyrrelser, som kan gøre det svært at klare sig i hverdagen, gå på arbejde eller kan give andre udfordringer med at lave bestemte aktiviteter, dyrker motion, have et socialt liv osv. 

Hvad er forskellen på synshandikap og en blindhedsforstyrrelse? 

Rehabilitering betyder genoptræning. I denne sammenhæng betyder rehabilitering, at man kan få hjælp og redskaber til at leve med et synshandikap eller en blindhedsforstyrrelse.

Hvem får synshandikap og blindhedsforstyrrelser?

Det kan være børn, unge og voksne i erhvervsaktiv alder med sjældne og/eller arvelige øjensygdomme, som har medført et synhandikap eller blindhedsforstyrrelser, eller en øjensygdom, som almindelige briller eller kontaktlinser ikke kan kompensere for, og hvor der er behov for særlige løsninger eller specialtilpasning af kontaktlinser.

Hvordan behandler man synshandikap og blindhedsforstyrrelser?

Ved synshandikap og blindhedsforstyrrelser findes forskellige hjælpemidler og tiltag, som kan hverdagen nemmere for de patienter, som lever med et synshandikap, en blindhedsforstyrrelser eller har brug for særlig hjælp efter en øjensygdom til at kunne læse eller for at kunne se til at klare sig i hverdagen. Med den teknologiske udvikling der er i dag der blandt andet mulighed for at forstørre eller forstærke tekster eller få dem læst op. 

Selv om briller og kontaktlinser ikke kan kompensere 100% for det nedsatte syn, er det vigtigt, at man optimerer synet så godt, man kan, og ved behov supplerer med specialoptik i form af lupper, kikkerter eller briller med kraftig styrke eller filter. 

I Afdeling for Øjensygdomme er det afsnit for Synshandikap, Blindhedsforstyrrelser og Rehabilitering, Kennedy Centret, som undersøger og behandler patienter med behov for hjælp og redskaber pga. et synshandikap eller en blindhedsforstyrrelse.



​Hvad er sygdomme i øjenlåg, tåreveje og øjenhule?

Lidelser i øjenlåg, tåreveje og øjenhule er alle sygdomme i vævet omkring øjeæblet. 

Sygdomme omkring øjeæblet rammer patienter i alle aldersgrupper. Ved sygdomme i øjenlåg, tåreveje eller øjenhule er symptomerne mangeartede og kan spænde fra at være symptomfrie til øjenirritation, smerter, tåreflåd og tegn på betændelse mm.

Hvordan man behandler vi sygdom i øjenlåg, tåreveje og øjenhule?

Ved en undersøgelse i klinikken bliver din tilstand vurderet, og hvis det er nødvendigt, bliver der foretaget fx vævsprøver, skanninger og undersøgelser af tåreveje for at stille en diagnose. 

For de fleste patienter vil behandlingen ofte være en operation, men der er også nogle, der vil kunne blive behandlet udelukkende med medicin. Operationerne foretages oftest i lokalbedøvelse, hvor du er vågen under operationen, men ved større operationer kan det være nødvendigt at operere, mens du er i fuld bedøvelse.

Hvilken type behandling du bliver tilbudt, afhænger blandt andet af sygdom og hvordan dit øje er placeret i ansigtet. Behandlingen vil altid være baseret på de undersøgelser, der er lavet og den lægefaglige vurdering.





Redaktør