Undersøgelse og behandling

​Det tværfaglige teams vurdering indeholder to aspekter:​​​​

1. Kosmetisk korrektion af ydre øre.

Der tilbydes forskellige behandlinger til kosmetisk rehabilitering, valget af behandlingsmetode baseres på lægefaglig vurdering i samråd med patientens ønske.

 

Ingen rekonstruktion

Hos mindre børn tilrådes ingen kosmetisk behandling af det ydre øre. Nogle børn camouflere deres øre ved at lade håret vokse langt, mens andre har nemmere ved at håndtere kommentarer og spørgsmål. Chancerne for en vellykket operation eller protese bliver bedre med alderen, så hvis barnet med tiden ønsker behandling, vil denne mulighed stadig være åben.

 

Rekonstruktion af ydre øre med brug af eget bruskvæv

Som de eneste i Danmark, udfører Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet rekonstruktion af ydre øre med brug af patientens eget bruskvæv, taget fra ribbensbrusk. Operationen er teknisk krævende og indebærer mindst tre operationer i fuld bedøvelse. 

                     

Ydre øreprotese

Øre-næse-halskirurgisk & Audiologisk Klinik, Rigshospitalet har et tæt samarbejde med en særligt uddannet tekniker (anaplastolog) der udarbejder blandt andet øreproteser. En øreprotese fastgøres med lim eller på et knogle implantat.  Indsættelse af et knogle implantater i kraniet foretages oftest som to mindre operationer i lokal bedøvelse. Denne operation kan udføres på børn over 10 år og voksne. Når operationerne er færdige, kan øreprotesen fastgøres på implantatet. Øreprotesen laves af et blødt silikone materiale og er modelleret til at matche det andet øre. Øreprotesen skal udskiftes omtrent hvert andet år, og knogle implantaterne skal rengøres dagligt.

 

2. Hørerehabilitering 

Medfødt ydre øre (mikroti) ledsages ofte af et høretab på grund af manglende udviklet øregang, så denne er aflukket. Selve høreorganet (det indre øre) er dog oftest normalt udviklet. Der kan derfor godt skabes hørelse på den "syge" side ved hørerehabilitering med forskellige former for høreapparater. Hos børn med dobbeltsidig mikroti er det meget vigtigt at sætte ind med hørerehabilitering tidligt, for at udgå et varigt hørehandicap.​


Redaktør