Krigsveteraner træner i Klinik for Fysio- og Ergoterapi

Veterantræning

Behandling og genoptræning af sårede soldater er forankret i det offentlige sundhedsvæsen, men Rigshospitalet og Forsvaret har sammen etableret et unikt og utraditionelt samarbejde.

Den daglige genoptræning foregår i Rigshospitalets Afdeling for Ergo- og Fysioterapi blandt øvrige patienter. Men én gang om ugen er der supplerende træning på Forsvarets Sundhedstjenestes Center for Idræt på Svanemøllen Kaserne – blandt soldaterkammeraterne og de andre veteraner, og under supervision af en af Rigshospitalets fysioterapeuter. Modellen hvor Rigshospitalet og Forsvaret sammen har etableret et omfattende genoptræningsprogram for krigsveteraner er yderst effektivt og vældigt populært blandt soldaterne.

Sideløbende med og efter behandlingen og genoptræningen på Rigshospitalet kan det være rart for veteranerne at blive trænet i et helt andet miljø. Derfor har forsvaret i samarbejde med Rigshospitalets fysioterapeuter fået etableret en ugentlig træning  på Svanemøllen Kaserne.

På hospitalet er veteranerne blandt en masse andre patienter, der ikke nødvendigvis kender til deres situation som soldat, men til onsdagstræningen møder de andre veteraner og raske soldater, og det giver ny motivation og et nyt socialt aspekt til deres videre liv.

De ugentlige træningser foregår i samarbejde mellem idrætskonsulenten på Danmarks Idrætsforbunds Soldaterprojekt og den ansvarlige fysioterapeut for soldaternes genoptræning på Rigshospitalet.

Fysioterapi til stærke veteraner

Modellen er super fleksibel i forhold til antallet af soldater på Rigshospitalet. Den giver et fantastisk samspil, da soldaterne kommer med et drive og en energi, der smitter af på de øvrige patienter.

Veteranpolitikken giver midler til at vedligeholde og udskifte vores træningsudstyr, da der nu er et større slid på maskinerne, fordi veteranerne er stærkere end vores øvrige patienter.

Soldaterlegatet

Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary indviede den 26. oktober 2010 en gave på 1,8 mill. kr. til Rigshospitalet. Det var Soldaterlegatet og Bevica fonden til sårede soldater, der gav pengene til nyt og mere avanceret udstyr til Afdeling for Ergo- og Fysioterapi.

Se filmen fra åbningen​ (åbner i YouTube):
Redaktør