Rita kom til at gå bedre efter sin operation

​Rita Petersen havde i flere år været hæmmet af smerter i ben og ryg. Hun kunne ikke gå længere distancer og blev ofte nødt til at sætte sig ned for at lindre smerterne. Først da hun blev sendt til Glostrup Hospital (som nu hedder Rigshospitalet - Glostrup) b​lev det konstateret, at hun led af den aldersbetonede rygsygdom lumbal stenose.​

Rita blev opereret i ryggen, og hun mærkede hurtigt, at hun kunne gå bedre end før sin operation. 

- Jeg var oppe at gå samme dag, som jeg blev opereret. Dagen efter blev jeg tilset af en fysioterapeut, som skulle vurdere, hvordan min krop havde det fysisk og hvordan min genoptræning skulle planlægges, fortæller hun.

​Sammen med fysioterapeuten startede Rita med at træne sin gangfunktion ved at gå på trapper og ved at gå en tur på hospitalsafsnittet med en gangstol.

- Men den havde jeg ikke brug for, sagde fysioterapeuten. Du kan sagtens klare dig med din stok, fik jeg at vide. Det gjorde jeg så og prøvede, og det gik jo også godt, siger Rita. 

Rita kan mærke, at hun har nemmere ved at bevæge sig rundt nu. Det er dog ikke sikkert, at hun kommer til at undvære stokken helt i fremtiden.​

Genoptræning er vigtig

Fysioterapeuten fortalte Rita, at det er vigtigt, hun genoptræner sin ryg, så hun ikke kommer til at opleve stivhed i ryggen. Rita talte derfor med fysioterapeuten om, at hun efter sin udskrivelse fra hospitalet skal genoptage sine almindelige dagligdagsaktiviteter som at handle, vaske op og støvsuge. Rita har også fået et tilbud om at komme til genoptræning i kommunen fire – seks uger efter hendes operation. 

- Det er ikke noget man skal, men jeg er da villig til at gøre det, hvis det kan give mig et lille skub, forklarer Rita. ​

Godt forberedt inden operationen

Rita deltog inden sin operation i et ryg - seminar sammen med andre patienter, der skal opereres i ryggen. På seminaret bliver patienterne forberedt på, hvad der vil ske både før og efter operationen. Der er blandt andre en fysio- og en ergoterapeut, som viser nogle øvelser om, hvordan man for eksempel kommer lettest ind og ud af sengen og om forskellige hjælpermidler, der kan hjælpe en efter operationen.

- Det synes jeg faktisk var glimrende. Jeg følte, at jeg havde fået mere at vide om, hvad jeg gik ind til, hvordan det foregår, og hvad der skal ske bagefter. Jeg har i forvejen benyttet mig en del af de øvelser terapeuterne viste, fordi jeg har været igennem flere hofteoperationer. Jeg synes, det var en god måde at blive informeret på, fortæller Rita. 

Ser lyst på fremtiden

Rita fortæller, at hun har været meget tilfreds med sit forløb og ophold på hospitalet​.

- Jeg har oplevet meget venlighed under min indlæggelse. Mit ophold har været virkelig positivt og med enormt søde mennesker. Det betyder meget, når man skal være indlagt, siger Rita.

Rita er et aktivt menneske, men hendes smerter har til tider bremset hende i at gøre det, hun gerne vil. Nu ser hun frem til de nye muligheder, operationen har medført. ​

Redaktør