Målgruppe
Patienter med svær erhvervet hjerneskade og svær traumatisk hjerneskade indlagt på intensivt afsnit med behov for respiratorbehandling via en trakealtube* og med dysfagi. Samt de pårørende, ergo- og fysioterapeuter, sygeplejersker og læger indenfor specialet.
* Patienter der ikke selv kan trække vejret eller holde frie luftveje, fordi de ikke kan synke eller hoste, kan have behov for at få anlagt en trakeal tube via et kirurgisk hul på forsiden af halsen.
Ny viden
Prognosen for patienter med hjerneskade, der kræver intensiv behandling og trakeostomi, er generelt dårlig. Tidlig rehabilitering af synkeevne og beskyttelse af luftveje kan potentielt føre til hurtig effektiv fjernelse af tuben (dekanylering). Dette ph.d projekt forventes at bidrage med væsentlig viden om tidlig genoptræning mhp. at komme ud af respirator og kunne fjerne trakeal tuben. Dette vil potentielt kunne reducere risikoen for komplikationer og forbedrer patienternes funktionsevne.
Projektet er fortsat i indledende fase, hvor der indhentes viden til at danne udgangspunkt for genoptræningen. Projektet har modtaget støtte fra Ergoterapeutforeningens Forskningsfond og Offerfonden.
Baggrund og formål
Formålet med projektet er at afdække hvilke kliniske og funktionelle faktorer som kan have betydning for progressionen i respiratoraftrapning og tubeafvænning, og herefter undersøge om tidlig genoptræning af synkefunktion og/eller beskyttelse af luftveje kan føre til mere effektiv afvænning fra trakealtuben og tidligere dekanylering hos patienter med svær traumatisk hjerneskade, i et klinisk studie.
Ved at anvende allerede eksisterende viden fra international litteratur samt systematisk indsamlet data fra tidligere patientforløb (Dansk Hovedtraume Database) vil man have grundlag for at udvælge specifikke elementer i genoptræningen som kan have bedst mulig effekt hos patienterne.
Projektet startede i marts 2020 og forventes afsluttet i august 2023. Der påbegyndes inklusion af patienter i interventionsstudiet fra 2022.
Artikler