CHIP - Centre of Excellence for Health, Immunity and Infections

CHIP er en internationalt anerkendt forskningsgruppe med speciale i infektionssygdomme og virusinfektioner. Vi forsker bl.a. i sundhedssystemer, hiv og co-infektioner med TB og hepatitis. Som WHO Collaborating Centre er vi involveret i lande-missioner og udvikling af guidelines, der danner baggrund for patientbehandling og international sundhedspolitik.

​CHIP blev grundlagt som klinisk forskningsgruppe i 1998 under navnet Copenhagen HIV Programme, vi har siden skiftet navn til CHIP - Centre of Excellence for Health, Immunity and Infections for at understrege det bredere fokus vores forskning har i dag.

Vores forskning omfatte​r i dag co-infektion med TB og hepatitis, forskning i sundhedssystemer, forskning til at understøtte tidligere diagnosticering af hiv og hepatitis. Resultaterne af vores forskning informerer udviklingen af guidelines og international sundhedspolitik, blandt andet via evalueringsmissioner i de Østeuropæiske lande.

Internationalt netværk og samarbejde

CHIP leder store internationale multicenter forskningsprogrammer og har aktiviteter i 35+ lande og samarbejder med 250+ forskellige forskningsinstitutioner og klinikker. Forskningsprogrammerne er finansieret af bl.a. den Europæiske Kommission, European Medicines Agency (D:A:D) og NIH (INSIGHT). CHIP spillede en central rolle i udviklingen af forskningsnetværket INSIGHT, hvor Jens Lundgren er formand for den videnskabelige komité og en af tre ledere af START-studiet, der adresserer det strategiske spørgsmål om det optimale tidspunkt at indlede antiretroviral behandling personer med hiv. 

MATCH-programmet

CHIP har udviklet MATCH-programmet - et forsknings- og kvalitetssikringsværktøj til monitorering af udvikling af virusinfektioner hos immuninkompetente patienter. 

Evnen til at samle store datamængder af høj kvalitet fra en lang række kilder og drive hypotesebaseret forskning på denne bank af “big data” er karakteristisk for alle CHIPs forskningsprogrammer.

Udemærkelser

I 2010 blev CHIP udnævnt til “Centre of Global Excellence in Health” af Region Hovedstaden og i 2013 “Collaborating Centre on HIV and Viral Hepatitis” af WHO’s Europakontor. 

Senest har CHIP bevist sit værd og den stærke profil indenfor forskning, der vedrører komplikationer hos patienter med kompromitteret immunsystem ved at få bevilling som Centre of Excellence under Danmarks Grundforskningsfond​.

Redaktør