Blodprop i lungerne

​Undersøgelse og behandling for blodprop i lungerne (lungeemboli).


Hvad er en blodprop i lungen?

En blodprop i lungen er en sygdom, hvor en prop af fast materiale (blodprop) river sig løs fra sit oprindelsessted og sætter sig fast i lungen. 

Blodproppen er som regel opstået et andet sted i kroppen oftest i årerne i læggen eller i bækkenet. Herfra bliver den transporteret med blodet til lungerne. Der sætter den sig fast i en af pulsårerne i lungerne og blokerer åren, hvilket fører til iltmangel til området og deraf besvær med at trække vejret.


Blodprop i lungen (eksempel - skal udskiftes).Hvordan behandles en blodprop i lungen?

​Den primære behandling er blodfortyndende medicin. Den blodfortyndende medicin kan administreres på flere forskellige måder, både som injektioner i maveskindet eller som medicin direkte i blodårerne. I nogle tilfælde kan medicinen også gives i forbindelse med, at et ultralydskateter lægges tæt på blodproppen i lungen. Ultralyden hjælper den blodfortyndende medicin med at komme helt ind i blodproppen og opløse den. På nuværende tidspunkt foregår denne behandling som et forsøg.

Der er mange faktorer, der er afgørende for, hvilken en af behandlingerne, der er den mest effektive for lige netop dig.  Det vil altid være en lægelig vurdering.Hvor længe skal jeg være indlagt?

Det er svært at sige præcis hvor længe, du skal være indlagt. Indlæggelsesforløbet vil dog typisk være fordelt over flere steder, først på Rigshospitalet og herefter på dit lokalsygehus. 

Indlæggelsestiden er afhængig af flere faktorer fx din iltmætning i blodet, oplevelsen af forpustethed, samt hvordan de forskellige tests ser ud. Livet efter en blodprop i lungen

Ved en mindre blodprop i lungen vil de fleste kun have forbigående symptomer. 

Ved en større blodprop kan der efterfølgende fortsat være åndenød ved anstrengelse og i nogle tilfælde i hvile. Det er meget individuelt, hvor længe det står på, men langt de fleste oplever bedring over måneder. 

Du skal tage blodfortyndende medicin i efterforløbet. Det er forskelligt, hvor længe du skal fortsætte den blodfortyndende behandling efter blodproppen. Du vil blive informeret om dette inden udskrivelse.Redaktør