Kemoterapi

​Kemoterapi er en behandling med celledræbende stoffer, der forhindrer kræftknuden i at vokse. Kemoterapien påvirker alle cellerne i kroppen, og der er en række bivirkninger ved behandlingen bl.a. kvalme, opkast, træthed og hårtab.

​​​​​

​Kemoterapi er den mest almindelige af de medicinske kræftbehandlinger. Kemoterapi er en behandling med celledræbende stoffer, der forhindrer kræftknuden i at vokse og kræften i at sprede sig. Forskellige stoffer virker forskelligt på cellerne og skader dem i forskellige stadier. For at behandlingen skal blive så effektiv som muligt, kombinerer vi ofte flere stoffer. 

Kemoterapi virker i hele kroppen og rammer alle celler - også de raske. Din raske celler har evnen til at reparere sig, det har kræftceller ikke i samme udstrækning. Kemoterapi bliver givet i intervaller og doser, der gør, at kræftcellerne dør og din raske celler har tid til at reparere sig.

Bivirkninger

Kemoterapi har ofte en række bivirkninger. Du kan få kvalme og kaste op. Du kan tabe håret. Du kan blive træt og generelt utilpas. Knoglemarven bliver påvirket af kemoterapien. Det kan give blodmangel og betyde, at du er mere tilbøjelig til at bløde. Dit immunforsvaret bliver svækket, så du for eksempel lettere får infektioner. 

Vi har mange muligheder for at afhjælpe eller mindske bivirkningerne, så behandlingen bliver mindre belastende. 

Redaktør