Biologisk behandling

​Målrettet biologisk kræftbehandling slår kræftceller ihjel ved at ramme en særlig egenskab (mål) i kræftcellerne. Behandlingen virker, hvis målet for behandlingen er til stede i kræftvævet. Bivirkningerne til målrettet behandling er meget forskellige og afhænger af typen af behandling. 

​Målrettet biologisk kræftbehandling slår kræftceller ihjel ved at ramme en særlig egenskab (mål) i kræftcellerne. Behandlingen virker hvis målet for behandlingen er til stede i kræftvævet. Bivirkningerne til målrettet behandling er meget forskellige og afhængig af typen af behandling.

Behandlingen kan inddeles to typer: Tabletter, der tages dagligt – de såkaldte tyrosin kinase hæmmere og monoklonale antistoffer, der gives i en blodåre med ugers mellemrum. Lægemidlerne binder sig til et (eller få) bestemte proteiner (målet) så kræftvæksten bremses.

Før start af behandling vil man ofte undersøge om målet er til stede i kræftvævet hos den enkelte patient. Man anvender ofte væv, der tidligere er blevet fjernet ved en operation eller en vævsprøve. Sjældent kan det være nødvendigt med en ny vævsprøve for at afgøre om målet er til stede. Undersøgelsen kan bestå af særlig farvning (immunhistokemi) eller bestemmelse af et bestemt kræftgen (mutationsanalyse). 

Eksempler på sygdomme,​ hvor der findes målrettet behandling:
 • Brystkræft
  Ca. 70% har østrogen receptor og kan behandles med antihormoner
  Ca. 20% er HER2 positive og kan behandles med antistof mod HER2
 • Lungekræft
  Ca. 5% har EGFR mutation og kan behandles med antistof
  Få procent er ALK positive og kan behandles med ALK-hæmmer
 • Kronisk Myeloid Leukæmi
  100% har BCR-ABL og kan behandles med antistof
 • ​Modermærkekræft​
  50-60% har BRAF mutation og kan behandles med antistofRedaktør