Forskning i senfølger og psykosociale forhold

​Forskningen i senfølger har en lang tradition i Onkologisk Klinik og har optaget både læger og sygeplejersker, der arbejder med strålebehandling og kemoterapi. 

​​

Forskningen i senfølger og psykosociale forhold sker i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og andre klinikker på Rigshospitalet. Vi er i gang med følgende projekter:

  • En undersøgelse blandt en stor gruppe patienter som har gennemgået behandling for testikelkræft, hvor vi undersøger, om de får andre sygdomme efter behandlingen og hvordan deres livskvalitet udvikler sig.
  • En undersøgelse af risikoen for at få sygdomme i hjertet efter behandling for lymfeknudekræft. 
  • En lodtrækningsundersøgelse af, hvordan man kan forebygge lymfødem i armen hos kvinder med brystkræft i samarbejde med den afdeling, der varetager trykkammerbehandling. 
  • Et tilbud om sexologisk rådgivning og bækkenbundstræning til prostatakræft patienter, hvor vi involverer patientens partner. 
  • Et projekt, der støtter brystkræftkvinder i at finde vej gennem de mange behandlingstilbud, der er på og udenfor hospitalet. 

Vi er interesseret i, at finde ud af, hvilke patienter der får hvilke senfølger og er derfor i færd med at skabe grundlaget for en stor undersøgelse i hele regionen, der skal belyse dette problem. Endelig har vi fokus på hvordan opfølgning af kræftpatienter kunne tilrettelægges sådan at patienterne får et større ansvar for at holde øje med deres symptomer.

Forskergruppen

Forskningen indenfor senfølger og psykosociale forhold ledes af professor Christoffer Johansen, som er ansat på Onkologisk Klinik, og i samarbejde med den forskergruppe, som han leder i Kræftens Bekæmpelses forskningscenter.  


Redaktør