Niels Finsen

​Finsencentret er opkaldt efter Niels Ryberg Finsen. Niels Finsen var pioner indenfor strålebehandling, han var Danmarks første nobelprismodtager og en af dansk medicins største navne.​​​

Niels Finsen blev født i Torshavn på Færøerne den 15. december 1860 og var søn af en dansk embedsmand, som var født i Island. Finsens mor, som stammede fra Hertugdømmerne døde kun 31 år gammel. 

Niels Finsen tilbragte sine barndomsår på Færøerne og blev som 14-årig sendt til Herlufholm Kostskole uden for Næstved. Grundet sproglige vanskeligheder havde Niels Finsen i begyndelsen svært ved at følge med i skolen og blev sendt til Reykjavik, hvorfra han fik sin studentereksamen. Derefter flyttede han ind på Regensen, da islandske studenter havde præference til at kunne bo på Regensen. Her tilbragte han sine studieår som medicinsk student.

Lysbehandling​​

Allerede som ung læge tilbage i 1887 begynder Niels Finsen at interessere sig for lyset og specielt sollysets indvirkning på organismen og forskellige sygdomme. Efterhånden koncentrerede interessen sig om hudtuberkulose (lupus vulgaris), som var en uhelbredelig langsomt dræbende sygdom, hvor patienterne blev fuldstændig vansirede. Niels Finsen udvikler en række apparater, som kan anvende solens lys til behandling af denne sygdom og efterhånden også elektriske lamper, de såkaldte Finsenlys, som på dramatisk vis ændrede behandlingsresultaterne.

Finseninstituttet 

En række rigmænd samt Københavns Universitet og direktøren for Københavns Belysningsvæsen støttede Finsen kraftig. I første omgang fik han en lille afdeling i tæt forbindelse med Københavns Belysningsvæsen, som kunne levere strøm til hans lamper. Nye donationer gjorde det muligt for ham at etablere en afdeling i Gammeltoftegade, hvor det nuværende Kommunehospital ligger. 

Den succesfulde behandling gjorde det muligt at etablere Finseninstitutet på Strandboulevarden, som var en ganske enestående institution. Det var Finsens princip, at alle uanset indtægt kunne behandles frit, og alle kunne henvende sig på Finseninstitutet med henblik på behandling.

Nobelprisen i medicin

Finsen modtog som den første danske læge Nobelprisen den 10.december 1903. Han var på det tidspunkt så syg, at han ikke kunne deltage ved selve overrækkelsen, og han afgik ved døden den 4. december 1904 kun 44 år gammel.

Finsens holdning om at være åben overfor nye behandlingsmuligheder kom til at få stor betydning for kræftbehandlingen på et tidspunkt, hvor der var store diskussioner om placeringen af Radiumstationen i København. Styrelsen af Finseninstitutet åbnede op for, at Radiumstationen kunne placeres på grunden på Strandboulevarden, og den åbenhed var skyld i, at man fik etableret det første egentlige kræftbehandlingscenter i Danmark. 


Redaktør