Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin er en tværgående, klinisk serviceafdeling, der betjener patienterne på Rigshospitalet, praktiserende læger og speciallæger, samt andre hospitaler i landet.
Undersøgelserne bruges til at udrede en række sygdomme f.eks.:
- Sygdomme i hjernen og nervesystemet
- Knoglesygdomme
- Forhøjet blodtryk
- Hjerte- og karsygdomme
- Nyresygdomme
- Stofskiftesygdomme
- Kræftsygdomme
Afdelingen har en særlig viden inden for undersøgelse af forhøjet blodtryk, herunder diagnostik af sjældne former for forhøjet blodtryk.
De nuklearmedicinske undersøgelser udføres i reglen sådan, at der indsprøjtes et radioaktivt lægemiddel i en blodåre, hvorefter man kan fremstille billeder og lave beregninger med et gammakamera. Undersøgelserne varierer alt efter hvilket organ, der undersøges. Hjernen, hjertet, knoglerne, skjoldbruskkirtlen osv.
Til de fysiologiske undersøgelser bruger vi bl.a. trykmålinger, ultralyd, måling af lungernes funktion eller opsamling af blodprøver fra binyrernes blodårer.
Afdelingen foretager også PET-scanninger, dette ved at anvende et radioaktivt mærket, sukkerlignende sporstof FDG. Hele undersøgelsen varer 2-3 timer, hvoraf der er afsat tid til indsprøjtning af sporstoffet, hviletid samt scanningstid.
Endelig udfører vi behandling af forhøjet stofskifte og struma med radioaktivt jod.
Vi lægger vægt på høj kvalitet, kort ventetid og hurtige svar til den læge, der har henvist. Desuden anstrenger vi os for at gøre undersøgelserne så lidt belastende for patienterne som muligt og for at informere omhyggeligt. Resultatet af undersøgelsen får patienten af den henvisende læge eller afdeling.