Svært at tale om på Riget

​Svært at tale om på Riget er en podcast om de ting, vi skal blive bedre til at tale om i vores arbejdsliv.

Episoderne tager udgangspunkt i virkelige historier fra hospitalet og i studiet undersøger ledere og medarbejdere fra hospitalet hvorfor det er svært at tale om, hvilke konsekvenser vores tavshed kan have, og hvordan vi kan gøre det lettere at tale om det svære på arbejdet.

Udgangspunktet er begrebet psykologisk tryghed, som handler især om at skabe en kultur, hvor man kan tale om det svære ting. Så det gør vi. 

Episoder

22. oktober: Dilemmaer i arbejdsmiljøets maskinrum
Hvad stiller du op som leder, hvis din arbejdsmiljørepræsentant medvirker til at skabe problemer med arbejdsmiljøet. Eller hvis du som medarbejderrepræsentant oplever, at det er din leder, der skaber problemerne?
I denne episoder af Svært at tale om på Riget besøger vi arbejdsmiljøets maskinrum, nemlig arbejdsmiljøgruppen - eller trioen, som det hedder, hvis tillidsrepræsentanten er med.

Medvirkende: 
Sygeplejerske og arbejdsmiljørepræsentant Pia Quaade Fleck, ledende oversygeplejerske Charlotte Illum og ledelseskonsulent Caroline Nik Marcussen.
Vært: Søren Svith ​
Hent episoden​

23. august: Det går altid ud over kvinder, ikke?
Hvorfor hører vi næsten udelukkende om mænd, der overskrider kvinders seksuelle grænser? Er de fordi mænd ikke har nogen grænser, der kan overskrides? Al seksuel opmærksomhed modtages så at sige med kyshånd. Eller er det fordi mænd ikke er så sarte, de kan klare mosten?  I denne episode af Svært at tale om på Riget forsøger vi at punktere nogle myter om mænds oplevelser af uønsket seksuel opmærksomhed på arbejdet.

Medvirkende: Ledende overlæge Anders Juul, fysioterapeut og tillidsrepræsentant Nina Sandholdt og ledelseskonsulent Caroline Nik Marcussen. Vært: Søren Svith.
Hent episoden


12. august: Hvorfor kommer det først frem nu?
Hvorfor kommer mange historier om seksuelle krænkelser først frem mange år efter, og hvorfor bliver de ved med at plage ofrene? I denne episode undersøger vi, hvad der ligger af skyld, skam og tabu bag tavsheden.
Medvirkende: Ledende overlæge Morten Breindahl, læge og arbejdsmiljørepræsentant Gry Assam Taarnhøj og Mille Mortensen, der forsker i og rådgiver om krænkende handlinger.
Vært: Søren Svith.

Hent episoden


29. juni: Hvad mener du med nultolerance?
Aslak tror på nultolerancen overfor uønsket seksuel opmærksomhed, men Sidsel er skeptisk. Hun er heller ikke med på at afseksualisere arbejdspladsen, men det vil Aslak gerne. De er enige om, at man ikke skal være klam.
I denne episode undersøger vi, om det er muligt at definere fælles grænser, når grænserne som udgangspunkt er individuelle og forskellige.

 
Medvirkende: Ledende oversygeplejerske Sidsel Jessen og Aslak Balle Hansen, der er sygeplejerske og tillidsrepræsentant og ledelseskonsulent Caroline Nik Marcussen.
Vært: Søren Svith.20. juni: Hånden på låret. Magt eller flirt?
Overlægen og den studerende, chefen og medarbejderen, den erfarne og den nye. Ulige magtforhold går igen i mange historier om uønsket seksuel opmærksomhed, og magtforholdet gør det endnu sværere at tale om for dem, det går ud over. Det er ofte bekymrede for konsekvenserne for deres karriere eller uddannelse, hvis de siger fra eller taler med andre om det.  
Med udgangspunkt i en case og de medvirkendes egne historier taler vi om formel og uformel magt og magten til at definere andre.

Medvirkende: Oversygeplejerske Tine Lundbak, Afdeling for Rygkirurgi, Led og Bindevævssygdomme, intensivsygeplejerske Michael Madsen, Afdeling for Hjertesygdomme og ledelseskonsulent Lise Billund fra Forbedringsafdelingen. Vært: Søren Svith.7. juni: Jeg skal i bad. Hvem skal med?
MeToo har sat fokus på seksuelle krænkelser, men er det egentlig det samme som sexchikane og uønsket seksuel opmærksomhed? Og hvor kommer sexisme ind i billedet.  I denne episoder navigerer to eksperter os igennem et kompliceret landskab, hvor grænserne ikke altid er til at få øje på. 

Medvirkende: Forsker og konsulent Mille Mortensen, KU og ledelseskonsulent Morten Gade Jensen, Rigshospitalet. Vært: Søren Svith. 


25. maj: Udløbsdato for dumme spørgsmål
Er det okay at vise sin faglige usikkerhed, når man er en uerfaren læge, sygeplejerske eller en anden ansat på hospitalet? Ja, de fleste erfarne vil nok svare, men mange af de nye i faget er ikke helt så sikre. Og de kan være bange for at blive til grin eller i sidste ende spænde ben for deres egen karriere. De ved godt, at der mange steder bliver talt om, at der er "en udløbsdato for dumme spørgsmål".

Medvirkende: I studiet er afdelingssygeplejerske Hanne Brøndum, Nefrologisk Afdeling og overlæge Jesper Kjærgaard, Hjertemedicinsk Afdeling. Desuden medvirker ledelseskonsulent Caroline Nik Marcussen, Forbedringsafdelingen. Vært: Søren Svith.

Hør episoden 

Mere materiale om introduktion af nye9. maj: Det er nok bedst, jeg ikke siger noget
Jeg troede, at jeg ved at vise udstrakt tillid, gjorde det bedste for min kollega, og det for det, jeg gerne ville opnå som nystartet leder. Men det var jo helt forkert.”  Sådan fortæller ledende overlæge Morten Breindahl om en situation, hvor han oplevede sig selv som konfliktsky. Hans historie danner udgangspunkt for denne episode, der handler om, hvordan berøringsangst kan holde os fra at give hinanden den nødvendige feedback. 

Medvirkende: Ledende overlæge Birgitte Diness,  ledende oversygeplejerske Pernille Preisler og chef for arbejdsmiljø og ledelsesudvikling Morten W. Andersen. Vært: Søren Svith

Hør episoden

Mere materiale om feedback


22. april: Over grænsen
Det var noget af det allermest grænseoverskridende, jeg nogensinde har foretaget mig”. Sådan beskriver afdelingslæge Emma Possfelt-Møller det at gå til sin chef og tale om en chikanerende kollega. Med udgangspunkt i hendes historie taler vi om, hvorfor det er svært at tale om, når kolleger træder ind over ens grænser med hård tone, mobning eller lignende. 

Medvirkende: Ledende overlæge Jens Hillingsø, afdelingssygeplejerske Lone Jacobsen og ledelseskonsulent Morten Gade Jensen. Vært: Søren Svith.

Hør episoden

Mere materiale om hård tone, mobning m.v. 


22. april: Ufejlbarlig pr. definition
Selv 20 år senere kan jeg huske den her sag, for jeg kan ikke tilgive mig selv, at jeg ikke gjorde mig umage.” Sådan fortæller overlæge Christine Sølling, og hendes historie er udgangspunktet for denne episode om, hvorfor det er svært at tale om fejl på hospitalet.  

Medvirkende: Kvalitetschef Kim Garde, ledende bioanalytiker Majbritt Wagner-Eckert og Mille Mortensen, der er er konsulent og forsker tilknyttet Københavns Universitet. Vært: Søren Svith.

Hør episoden

Mere materiale om psykologisk tryghed


21. april: De satans følelser
Jeg synes, at det var svært at sidde inde hos min oversygeplejerske og vrænge mine følelser ud.” Sådan fortæller afdelingssygeplejerske Ruben Krogh om en episode efter en konfrontation med en medarbejder. Hans historie er udgangspunktet for denne episoder, der handler om hvorfor det er svært at tale om følelser på hospitalet, om professionalisme og hvad det betyder for bl.a. samarbejdet, hvis vi gør som om følelserne ikke er der. 

Medvirkende: Ledende oversygeplejerske Karina Bruun og ledende overlæge Morten Ziebell.

Hør episoden

Mere materiale om psykologisk tryghed
Redaktør