Hvad kan jeg selv gøre

​Har du en leversygdom, er der flere ting, du selv kan gøre for at undgå forværring af din sygdom, eller for at den kommer igen efter behandling. Du vil også opleve, at ubehag i forbindelse med sygdommen bliver mindre eller forsvinder helt.

Undgå alk​ohol 

Hvis du har en leversygdom på grund af alkohol, er det helt afgørende, at du beslutter dig for at holde op med at drikke alkohol. Den første tid er den sværeste og det er vigtigt at du holder fast i din beslutning. Efter et stykke tid vil du opleve, at det hele bliver lettere, og at du får det bedre. Fortsætter du med at drikke alkohol, bliver sygdommen langsomt værre. Det kan være en god idé at få hjælp og støtte til dit alkoholophør.

Læs mere

Information om alko​holmisbrug og -behandling på sundhedsstyrelsens hjemmeside
Se også flere informationer under nyttige links

Spis mad med meget protein

Proteinrig mad modvirker væske i bughulen og forebygger levercoma. Proteiner findes i kød, fjerkræ, fisk, æg, mælk, ost, korn, gryn, mel, bønner, linser, kikærter, frø, nødder, grønsager og frugter. Hvis du har svært ved at spise nok proteiner, kan du supplere med ernæringsdrikke med ekstra protein. Disse kan købes på apoteket og du kan tale med din læge om at få dem på recept.
Se Leverforeningens foldere om kostvejledning​


Undgå mad ​med meget salt

Saltet binder og ophober væsken i kroppen, hvilket kan forværre din tilstand, hvis du har ascites (væske i bughulen). Derfor er det en god ide at nedsætte saltforbruget på og i maden samt undgå chips og lakrids.


Forebyg dehy​drering

Ved leversygdomme kan dehydrering medføre levercoma. Dehydrering opstår, hvis du får for lidt væske, eller hvis du bruger vanddrivende medicin, som medfører for stort væsketab. Diarré og opkastning kan også være årsag til dehydrering. Du kan undgå væskemangel ved at veje dig dagligt og holde øje med, at du ikke taber dig mere end du har aftalt med lægen.​
Redaktør