Videre til indhold. |

Hop til indhold
Sådan vil denne side se ud når den bliver printet. Dog uden denne boks.
Annullér print og gå tilbage til siden.
 

Tilbage til menuen

Henvisning - hvordan?

Det er parrets eller kvindens praktiserende læge eller speciallæge, der kan henvise til Rigshospitalets Fertilitetsklinik.

For at komme i behandling for barnløshed i offentligt regi, må den kvinde, der behandles, ikke være fyldt 40 år. Det betyder i praksis, at kvinden bør henvises senest 6 måneder, før hun fylder 40 år. 

Det er endvidere et krav, at der ikke er fælles børn i hjemmet. Par eller enlige, der allerede har et barn, kan således ikke få behandling.
 
Undersøgelserne af årsagerne til et pars barnløshed påbegyndes som regel ved parrets egen læge eller speciallæge. Lægen undersøger bl.a. mandens sæd og om kvinden har ægløsning og fri passage i æggelederne. Herefter kan parret henvises til Fertilitetsklinikken. Der er lige stor sandsynlighed for, at årsagen til barnløsheden kan henføres til manden, kvinden eller dem begge.

Før behandling i Fertilitetsklinikken
Inden henvisning til fertilitetsbehandling, skal både manden og kvinden have foretaget HIV-test og flere test for leverbetændelse (hepatitis B (HBs-Ag og anti-HBc) og hepatitis C (anti-HCV)).
Følgende undersøgelser laves hos egen læge eller speciallæge:

  • Vurdering af sædkvaliteten ved hjælp af sædanalyse
  • Vurdering af passage gennem kvindens æggeledere ved hjælp af røntgenundersøgelse af livmoder og æggeledere (hystero-salpingo-grafi; HSG)
  • Hormonanalyse hvis kvinden har uregelmæssig cyklus

Fertilitetsklinikken anbefaler også at parret får lavet følgende undersøgelser:

  • Celleprøve (smear) fra livmoderhalsen
  • Podning for klamydia fra kvindens livmoder
  • Hvis testen er negativ, anbefaler man vaccination, og herefter må man først forsøge at opnå graviditet efter 3 måneder.

Ventetider
Ventetiden fra henvisning til den indledende samtale og planlægning med henblik på insemination er 4-5 måneder.
Ved reagensglasbefrugtning må der også påregnes en ventetid på omkring 4-5 måneder fra henvisning til behandlingsstart.